Toate digurile din Romania trebuie refacute in asteptarea inundatiilor istorice, produse o data la un secol. Ce zone sunt amenintate

Stiri Bucuresti Ilfov  |  0 comentarii

Toate digurile din Romania trebuie refacute in asteptarea inundatiilor istorice, produse o data la un secol. Ce zone sunt amenintate

Inundatiile pot lovi si mai des decat pana acum, avertizeaza hidrologii. Numai in ultimii ani am avut viituri care in trecut se intamplau o data la un secol si asa va fi in continuare. Deja, toamna a inceput cu un cod galben in trei sferturi de tara, cu vijelii si ploi torentiale. Foarte multe diguri sunt expirate, caci au fost construite pentru viituri produse o data la 10 sau la 50 de ani. In urmatorii ani, acestea trebuie refacute din temelii.
"Ca sa facem fata trebuie sa reconsideram clasa de importanta a digurilor. Toate trebuie sa ajunga sa preia debite care inainte se produceau o data la o suta de ani, fiindca acum aceste debite se produc mult mai rapid pe scara istorica. In plus, au si crescut in intensitate cu mult", a declarat Ana-Maria Agiu, purtator de cuvant al Administratiei Nationale Apele Romane.
Teoretic, insa, din 2013 incolo, insa, ar trebui sa fim mai pregatiti pentru dezastre. Este anul in care Europa ne cere sa finalizam hartile de inundabilitate si cele de risc. Primele arata cat de vulnerabile sunt zonele cu risc, iar celelalte evalueaza pagubele. Pare simplu, dar si aici treaba s-a impotmolit la un moment dat si nu s-a mai dat nici un ban pentru harti.

Sursa: gandul.info

01.09.2010Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *