Legislatie comerciala | 0 comentarii
In Monitorul Oficial 256 din 13 aprilie 2017 a fost publicata Legea nr. 55 din 10 Aprilie 2017 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a
deșeurilor de origine animală.
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
ART. I
Se aproba Ordonanta Guvernului nr. 24 din 24 august 2016 privind organizarea si desfasurarea activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala, adoptata in temeiul art. 1 pct. V din Legea nr. 123/2016 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 664 din 30 august 2016, cu urmatoarele modificari si completari:
1. Titlul ordonantei se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ORDONANTA privind organizarea si desfasurarea activitatii de neutralizare a subproduselor de origine animala care nu sunt destinate consumului uman"
2. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 1
Prezenta ordonanta stabileste cadrul legal privind organizarea si desfasurarea activitatii de neutralizare a subproduselor de origine animala care nu sunt destinate consumului uman, denumite in continuare subproduse de origine animala, referitoare la sistemul de colectare, transport si eliminare a acestora, activitate publica de interes national."
3. La articolul 2, literele a), g), i) si j) ale alineatului (1) si alineatul (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"a) subproduse de origine animala - corpuri intregi sau parti de corpuri de animale, produse de origine animala sau alte produse obtinute de la animale, care nu sunt destinate consumului uman, incluzand ovule, embrioni si material seminal, potrivit Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animala si produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animala);
..................................................................................................
g) ecarisare - activitatea de colectare a subproduselor de origine animala, in scopul procesarii sau incinerarii/coincinerarii acestora, incluzand activitatile de transport, depozitare si manipulare a acestora, dupa caz;
.................................................................................................
i) neutralizare a subproduselor de origine animala - activitatea de ecarisare a subproduselor de origine animala, urmata de procesarea sau de incinerarea/coincinerarea acestora prin transformarea lor in produse stabile biologic, nepericuloase pentru mediul inconjurator, animale sau om, respectiv activitatea de ingropare a acestora in conditiile stabilite de prezenta ordonanta;
j) unitate de neutralizare a subproduselor de origine animala - unitate apartinand persoanelor juridice, inclusiv institutiilor publice care desfasoara activitati de neutralizare a subproduselor de origine animala in baza autorizarii, potrivit prevederilor legale.
(2) In intelesul prezentei ordonante, sintagma subproduse de origine animala nu include continutul tractusului intestinal colectat la abator, balegarul sau purina."
4. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 3
Se interzice abandonarea, ingroparea sau depozitarea subproduselor de origine animala in alte conditii decat cele stabilite de legislatia in vigoare."
5. La articolul 4, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 4
(1) In cazul unei epizootii care implica o boala cu declarare obligatorie, in situatia in care transportul pana la cea mai apropiata unitate autorizata pentru procesarea sau eliminarea subproduselor de origine animala nu indeplineste cerintele de colectare in siguranta de catre unitatile de ecarisare sau capacitatile de eliminare a acestora sunt depasite si exista pericolul propagarii de riscuri pentru sanatatea publica sau animala, autoritatile competente au dreptul de a dispune incinerarea si/sau ingroparea la fata locului a subproduselor de origine animala, cu exceptia cadavrelor intregi si a tuturor partilor corpului apartinand animalelor suspecte de infectie cu EST sau in cazul carora s-a confirmat oficial prezenta unei EST, conform procedurii aprobate prin ordin comun al ministrului mediului, ministrului apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor."
6. La articolul 5, alineatele (1), (2), (3), (4), (5) si (7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"ART. 5
(1) Neutralizarea subproduselor de origine animala se realizeaza in unitati autorizate sanitar-veterinare si de catre autoritati competente privind protectia mediului, in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 42/2004, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si este supusa inspectiei si controlului sanitar-veterinar, in scopul prevenirii raspandirii de boli la animale si oameni.
(2) Aspectele tehnice privind organizarea activitatii de neutralizare a subproduselor de origine animala, provenite atat din unitatile de crestere a animalelor, unitatile de productie, depozitare, procesare ori comercializare a carnii sau a altor produse de origine animala, cat si din gospodariile crescatorilor individuali de animale, se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonante.
(3) La nivelul judetelor, consiliile judetene, iar la nivelul municipiului Bucuresti, Consiliul General al Municipiului Bucuresti organizeaza si sunt responsabile pentru desfasurarea activitatii de neutralizare a subproduselor de origine animala provenite din gospodariile crescatorilor individuali de animale, avand obligatia de a asigura contractual, in conditiile legii, realizarea acestei activitati de neutralizare cu o unitate de ecarisare autorizata conform legislatiei in vigoare.
(4) Crescatorii individuali de animale sunt obligati sa anunte in maximum 24 de ore medicul veterinar de libera practica caruia ii sunt arondati si autoritatile administratiei publice locale pe a caror raza administrativ-teritoriala are loc decesul animalelor la care se refera prezenta ordonanta. Autoritatile administratiei publice locale sesizate informeaza de indata consiliul judetean, care anunta in cel mai scurt timp posibil prestatorul de servicii contractat, acesta avand sarcina de a transporta cadavrele de animale la unitatile de neutralizare a acestora. Autoritatile administratiei publice locale vor intocmi, potrivit legii, registre de evidenta a transporturilor, categoriilor si cantitatilor de subproduse de origine animala trimise catre unitatile de neutralizare, iar consiliul judetean intocmeste un centralizator al acestor registre de evidenta. Procedura de colaborare intre consiliile locale si consiliile judetene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonante.
(5) Resursele financiare necesare realizarii activitatii de colectare, transport, depozitare si neutralizare a subproduselor de origine animala de catre consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, prevazute la alin. (3), se asigura, integral, prin transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale ale judetelor, respectiv bugetul local al municipiului Bucuresti, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
...............................................................................................
(7) Pentru activitatea de neutralizare a subproduselor de origine animala provenite din gospodariile crescatorilor individuali de animale, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor stabilesc categoriile de servicii pentru desfasurarea activitatii de neutralizare a subproduselor de origine animala pentru care se acorda sprijin financiar, cheltuielile eligibile, cuantumul sprijinului financiar si modul de acordare a acestuia, prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonante, in baza prevederilor din partea a II-a, capitolul I, sectiunea 1.2.1.4 « Ajutoarele pentru animale moarte ale Orientarilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020"
7. La articolul 6, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Criteriile pe baza carora se stabilesc localitatile izolate, conditiile de ingropare, precum si modalitatea de autorizare sanitar-veterinara si de mediu a locurilor special amenajate pentru ingropare se stabilesc prin ordin comun al ministrului mediului, ministrului apelor si padurilor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor."
8. La articolul 7, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 7
(1) Persoanele imputernicite de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului, Ministerul Apelor si Padurilor, precum si de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor verifica modul de respectare a prevederilor prezentei ordonante, in domeniile lor de competenta."
9. Dupa articolul 7 se introduc cinci noi articole, articolele 7^1, 7^2, 7^3, 7^4 si 7^5, cu urmatorul cuprins:
"ART. 7^1
Urmatoarele fapte constituie contraventii:
a) neanuntarea medicului veterinar de libera practica si a autoritatii administratiei publice locale in termenul prevazut la art. 5 alin. (4);
b) neluarea masurilor pentru depozitarea cadavrelor de animale in ferme sau exploatatii, pana la ridicarea de catre unitatea de ecarisare, in conditii care sa previna imbolnavirea animalelor, oamenilor sau poluarea mediului;
c) neridicarea subproduselor de origine animala;
d) neintocmirea evidentelor veterinare cu privire la subprodusele de origine animala in conformitate cu prevederile legale in vigoare sau cu privire la materiile rezultate in urma neutralizarii ori procesarii acestora;
e) neluarea masurilor prevazute de legislatia in vigoare pentru depozitarea subproduselor de origine animala in unitatile de taiere, procesare, depozitare sau comercializare a produselor de origine animala ori in unitatile de neutralizare a subproduselor de origine animala;
f) transportul, manipularea sau depozitarea subproduselor de origine animala fara respectarea normelor sanitar-veterinare si de mediu;
g) abandonarea, depunerea sau depozitarea subproduselor de origine animala in alte locuri decat cele organizate si autorizate in acest scop;
h) neorganizarea de catre autoritatile administratiei publice locale a locurilor special amenajate pentru ingropare prevazute la art. 6 alin. (1) sau neindeplinirea de catre acestea a conditiilor de organizare si functionare;
i) neincheierea unui contract valabil cu o unitate de ecarisare sau nedetinerea de instalatii proprii de neutralizare a subproduselor de origine animala, autorizate in conditiile legii, de catre unitatile de crestere, productie, depozitare, procesare ori comercializare a carnii sau a altor produse de origine animala;
j) neincheierea unui contract valabil cu o unitate de ecarisare autorizata sau neorganizarea neutralizarii subproduselor de origine animala, in conditiile legii, de catre consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
ART. 7^2
(1) Contraventiile prevazute la art. 7^1 lit. a) si b) se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 200 lei, daca sunt savarsite de crescatori individuali de animale.
(2) Contraventiile savarsite de unitatile de crestere a animalelor, unitatile de productie, depozitare, procesare ori comercializare a carnii sau a altor produse de origine animala se sanctioneaza astfel:
a) cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru cele prevazute la art. 7^1 lit. b);
b) cu amenda de la 800 lei la 1.200 lei, pentru cele prevazute la art. 7^1 lit. d)-f);
c) cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei, pentru cele prevazute la art. 7^1 lit. g);
d) cu amenda de la 1.500 lei la 2.500 lei, pentru cele prevazute la art. 7^1 lit. i).
(3) Contraventiile savarsite de unitatile de ecarisare sau de cele de neutralizare a subproduselor de origine animala se sanctioneaza astfel:
a) cu amenda de la 1.600 lei la 2.400 lei, pentru cele prevazute la art. 7^1 lit. c)-f);
b) cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei, pentru cele prevazute la art. 7^1 lit. g).
(4) Contraventiile prevazute la art. 7^1 lit. h) si j) se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei.
(5) Contraventia prevazuta la art. 7^1 lit. i) se sanctioneaza si cu sanctiunea complementara constand in retragerea sau anularea autorizatiei sanitar-veterinare, in baza notificarii facute de organismele de control prin conducatorii acestor institutii.
ART. 7^3
Contravenientul poate achita in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzii prevazute in prezenta ordonanta, agentul constatator facand mentiune despre aceasta in procesul-verbal.
ART. 7^4
Sanctiunile se aplica de catre persoane imputernicite de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si de Ministerul Mediului, conform legislatiei specifice in vigoare.
ART. 7^5
Dispozitiile referitoare la contraventii se completeaza cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare."
10. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ART. 9
In termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Mediului, Ministerului Apelor si Padurilor, Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, va adopta normele metodologice de aplicare.
0 Comentarii la articol