Platforma Top-not - actele și procedurile notariale în format electronic
Platforma Top-not, care va fi dezvoltată și gestionată de către Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (Uniunea), va permite administrarea și stocarea actelor notariale, precum și a documentațiilor care au stat la baza întocmirii acestora, asigurând securitatea, confidențialitatea, trasabilitatea și integritatea schimbului de date, precum și protecția secretului profesional.
Proiectul de lege aduce multiple beneficii pentru profesia de notar public, prin modernizarea și eficientizarea activității acestei profesii, și pentru mediul de afaceri național și internațional, permițând accesul simplificat și rapid la serviciile notariale, eliminând obstacolele distanței fizice și oferind o modalitate sigură de stocare și administrare a documentelor notariale. Actele și documentațiile întocmite în formă electronică vor fi administrate în condiții de securitate, păstrând confidențialitatea și integritatea informațiilor, cu respectarea secretului profesional.
Platforma Top-not va constitui și suport tehnic pentru schimbul de informații și date între notarii publici, pe de-o parte, și autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, pe de altă parte.
De asemenea, proiectul de lege prevede că notarii publici vor putea desfășura activități atât pe suport fizic, cât și în formă electronică, însă pentru utilizarea platformei Top-not aceștia trebuie să obțină în prealabil o autorizație din partea Uniunii Notarilor pentru desfășurarea activității în această modalitate, precum și accesul la platforma electronică Top-not și la programul informatic unic privind registrele biroului notarial.
Ministra justiției, dna Alina Gorghiu, a oferit precizări în contextul în care, în ședința de Guvern de astăzi, 14 noiembrie a.c., s-a adoptat Proiectul de Lege privind activitatea notarială electronică, proiect inițiat de Ministerul Justiției, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Autoritatea pentru Digitalizarea României.
„Este un proiect de lege profund inovator pentru activitatea notarială electronică, prin care Ministerul Justiției, ca inițiator, urmărește să vină în sprijinul cetățenilor.
Oamenilor care apelează la notari le va fi mai ușor. Multe acte notariale vor fi încheiate digital.
În prezent, notarul public colectează documentele de la client, întocmește actele în format fizic, care se semnează în fața lui. Apoi, acestea sunt scanate și semnate electronic pentru a fi transmise la înregistrare în arhivele electronice notariale și în registrele publice. Deși, până în prezent, notarii lucrau digital cu registrele publice (Cadastrul, ANAF, Depozitarul Central), în relația notar – client nu exista această dimensiune. Așadar, era necesar să facem pași și pentru digitalizarea relației notar – client.
- consultații juridice scrise cu caracter notarial;
- primirea și păstrarea documentelor în formă electronică în arhiva electronică notarială;
- darea de dată certă înscrisurilor în formă electronică;
- legalizarea semnăturii interpretului și traducătorului autorizat de pe traducerile în formă electronică;
- încheierea de îndreptare a erorilor materiale și, după caz, de completare a omisiunilor vădite privind acte și proceduri notariale;
Posteaza un comentariu
Campurile marcate sunt obligatorii *
0 Comentarii la articol