Liber la mistret pe frontiera cu Republica Moldova si Republica Ucraina

Noutati in Monitorul Oficial gratuit  |  0 comentarii

Ministerul Apelor și Pădurilor din Romania a emis Ordinul 177 din 17 martie 2017 publicat in monitorul oficial 194 din 20 martie 2017 pentru aprobarea recoltării unui număr de exemplare din specia mistreț pe fondurile cinegetice aflate pe frontiera de stat cu Republica Moldova și Republica Ucraina. 

ART. 1
Se aproba recoltarea unui numar de exemplare din specia mistret pe fondurile cinegetice aflate pe frontiera de stat cu Republica Moldova si Republica Ucraina, conform anexei la prezentul ordin, suplimentar cotelor aprobate prin Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 951/2016 privind aprobarea cotelor de recolta pentru unele specii de fauna de interes cinegetic, la care vanarea este permisa, pentru perioada de vanatoare mai 2016-14 mai 2017, cu modificarile si completarile ulterioare.

ART. 2
(1) Recoltarea exemplarelor prevazute la art. 1 se realizeaza obligatoriu din ambele sexe, pana in data de 14 mai 2017, cu respectarea reglementarilor in vigoare in domeniul vanatorii referitoare la autorizarea, organizarea si practicarea vanatorii, prin metoda  la panda".
(2) Pe suprafata de teren cuprinsa de la fasia de protectie a frontierei de stat spre interior, recoltarea exemplarelor de mistret in conditiile alin. (1) se realizeaza in acord cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei, aprobata cu modificari prin Legea nr. 243/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

ART. 3
Gestionarii fondurilor cinegetice au obligatia de a intreprinde urmatoarele actiuni:
a) preleveaza si ambaleaza, conform normelor sanitare veterinare, prin personal instruit si cu mijloace asigurate de catre autoritatile sanitare veterinare, probe biologice in vederea diagnosticului de laborator in cazul mistretilor vanati, pe care le expediaza la directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana;
b) neutralizeaza, in conditii de securitate si de respectare a legislatiei sanitar-veterinare in vigoare, cadavrele porcilor mistreti gasiti morti, de la care personalul sanitar-veterinar a recoltat probe biologice in vederea diagnosticului de laborator, precum si masa gastrointestinala si alte resturi biologice rezultate dupa eviscerarea mistretilor vanati;
c) anunta, de indata, medicul veterinar oficial cu privire la depistarea in fondul cinegetic a cadavrelor de animale salbatice sau a exemplarelor cu simptome certe de boala;
d) retin si pastreaza in conditii optime din punct de vedere sanitar-veterinar exemplarele de mistret vanate pana la obtinerea rezultatului examenului de laborator privind pesta porcina clasica si pesta porcina africana.

ART. 4
In cazul depistarii pe teritoriul Romaniei a virusului pestei porcine africane, administratorul modifica marimea cotelor de recolta pe fondurile cinegetice prevazute la art. 1 prin referat de aprobare, la solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in conformitate cu strategia europeana pentru pesta porcina africana.

ART. 5
Controlul modului in care sunt respectate prevederile prezentului ordin se realizeaza permanent de catre personalul de specialitate din cadrul autoritatii publice centrale care raspunde de vanatoare si al structurilor teritoriale ale acesteia, precum si de personalul autoritatilor sanitar-veterinare, in limitele de competenta, luandu-se masurile legale.

ART. 6
Nerespectarea prevederilor prezentului ordin de catre gestionarii fondurilor cinegetice atrage raspunderea acestora potrivit legii si a clauzelor contractelor de gestionare in vigoare.

ART. 7
Anexa face parte integranta din prezentul ordin. 

ART. 8
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Ministrul apelor si padurilor,
Adriana Petcu

Bucuresti, 17 martie 2017.
Nr. 177

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *