ETransport - Costuri imense pentru firmele de constructii

Stiri Bucuresti Ilfov  |  2 comentarii

Up date: ORDIN Nr. 1190/4625/2022 din 30 iunie 2022 / ANEXĂ PROCEDURĂ

Art.3 (2) Sistemul RO e-Transport permite utilizatorului să selecteze contribuabilul pentru care declară datele transporturilor cu risc fiscal ridicat în funcţie de drepturile pe care acesta le deţine.

Despre ce "drepturi detinute" discutam daca intr-un raspuns precedent ANAF ne-a comunicat faptul ca "Asa cum este reglementat acum SPV - OMFP 660/2017 - nu exista in acest moment o modalitate prin care sa fie asignate drepturi de acces diferite pentru aplicatiile / functionalitatile din Spatiul Privat Virtual persoanelor inregistrate cu drepturi de reprzentare in SPV pentru un CUI/CIF/CNP." !!!???


ETransport - Costuri imense pentru firmele de constructii in urma implementarii acestui sistem sau "Unde nu-i cap vai de picioare" !

Motivele prezentate de Guvern ptr implementarea de urgenta a sistemului etransport:

 • prevenire şi combatere a comerţului ilicit de bunuri

 • combaterea fraudei în domeniul comerţului de bunuri cu risc fiscal ridicat deoarece ANAF a demostrat ca prejudiciile cauzate bugetului sunt semnificative şi TVA rămâne nerecuperată

 • în vederea reducerii evaziunii şi fraudei fiscale din domeniul comercializării bunurilor cu risc fiscal ridicat

Motivarea Ordontantei de urgenta este "admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire" cand este vorba de aplicarea actului normativ in cazul firmelor de constructii.

Nu inteleg unde-i comertul (obligatia de raportare este "coplesitoare") in situatia in care distribui din "magazia proprie produse cu risc fiscal ridicat raportate anterior de furnizor) catre 3-5 santiere proprii daca am documentele prevazute de lege, mai exact Aviz de expeditie cu mentiunea "Fara facturare" ?

P.S. Nu cunosc info ANAF cu privire la introducerea in etransport a datelor privind comertul ilicit cu legume, plante, fructe si imbracaminte tricotate, insa sunt curios sa stiu care a fost motivul ptr care ANAF nu a introdus in lista produselor cu risc fiscal ridicat "Cerealelele" !?

Intrebari si raspunsuri etransport: aplicatia https://www.anaf.ro/ETRANSPORT/interf/notificare
1. Sectiunea "Bunuri Transport" Camp "Scopul Operațiunii": Pentru bunurile livrate din depozit catre santiere se alege optiunea "Transfer intre gestiuni" sau " Altele" ?
2. Sectiunea "Bunuri Transport": Dat fiind faptul ca in terminologia de specialitate sunt mai multe definitii, Ce intelegeti prin "Greutate netă(Kg)" si "Greutate brută(Kg)" ?
3. Sectiunea "Bunuri Transport": De ce este necesara valoarea in lei fara tva in cazul "Transfer intre gestiuni" sau "Altele" ?
4. Dat fiind faptul ca Sectiunea "Loc Descarcare" nu permite adaugarea de noi campuri: Cum procedam in cazul in care sunt mai multe locuri de descarcare ? 

Intrebare eTransport: SPV permite inregistrarea a doi sau mai multi utilizatori cu semnatura electronica pentru acelasi Cod Fiscal ? Intreb aceasta deoarece de la 1 iulie 2022 devine obligatorie inregistrarea in Sistemul E-factura (ptr. operatiunile cu institutii publice sau produse cu risc fiscal) insa in cadrul companiei persoana care are aceasta obligatie (facturare) este diferita de persoana care are acces la SPV ptr. extrase de cont, recipise, solicitari de documente de la ANAF. 


Contact us: office[at]declaratii-fiscale.ro

Articol: Contabilitate si Consultanta IMM

2 Comentarii la articol

 • Ardeleanu Marius

  14 Iunie 2022, 06:46

  1

  Ce parere aveti despre nivelul amenzilor? Nu inteleg de ce trebuie sanctionat soferul ?

 • eTransport si eFactura

  06 Iulie 2022, 09:20

  2

  Text întrebare: Buna ziua! Se poate acorda acces/imputernici o persoana detinatoare de certificat digital sa aiba acces la SPV doar ptr sectiunea etransport si/sau efacturare (fara a avea acces la celelalte sectiuni din SPV (Mesaje, Solicitari, Plati creante .. etc) ? Raspuns ANAF: Nu se poate acorda acces doar ptr sectiunea e-transport si/sau e-factura

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *