Primaria Capitalei demareaza 58 de proiecte noi de investitii: spital metropolitan, locuinte pentru tineri, camine de batrani, scoli si gradinite, poduri si pasaje, piste de biciclisti

Stiri Bucuresti Ilfov  |  0 comentarii

Potrivit Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea, criticile aduse proiectului de buget referitoare la lipsa proiectelor noi de investiții și la finanțarea, cu prioritate, a monumentelor și lăcașurilor de cult sunt tendențioase, răuvoitoare și denotă lipsa unor noțiuni elementare privind alcătuirea unui buget public sau a modului de punere în practică a unui proiect.

 Gabriela Firea, Primar General:

„ În ciuda nemulțumirii adversarilor politici ai actualei administrații a Capitalei, orașul nu înseamnă doar șantiere, spitale sau mijloace de transport în comun. Înseamnă în egală măsură cultură, spectacole, timp liber, turism, comunitate, iar a calcula câte autobuze pot fi cumpărate sau câți kilometri de bulevard pot fi asfaltați cu banii alocați culturii sau cultelor, nu este decât un exercițiu de ipocrizie.

Acest buget nu este unul perfect, cu siguranță poate fi îmbunătățit. Este și rostul dezbaterii publice sau în comisiile Consiliului General. Dar nu poate fi îmbunătățit decât cu soluții constructive, iar autorii amendamentelor trebuie nu doar să se laude cu ce bani aduc într-un anumit domeniu, ci să-și asume, în egală măsură, și tăierea sau diminuarea finanțării unui alt obiectiv. Bugetul propus de actuala administrație este unul echilibrat, având ca priorități evidente sănătatea și investițiile de infrastructură, iar alocările s-au făcut ținând cont de posibilitățile reale de cheltuire a banilor, cu respectarea tuturor procedurilor și normelor legale.

Finalizarea marilor proiecte de infrastructură începute în anii precedenți și aflate în faze avansate de execuție ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru orice primar. În plus, demararea oricărui proiect nou presupune o serie de demersuri preliminare foarte clare – studiu de fezabilitate, proiect tehnic, documentații de urbanism, care sunt mari consumatoare de timp și mai puțin de resurse”.

Studiul de fezabilitate - etapa obligatorie in cazul obiectivelor de investitii noi, stabileste principalii indicatori tehnico-economici aferenti obiectivului de investitii, respectiv valoarea totala a obiectivului, durata estimata de executie etc. 

Acest studiu de fezabilitate se aproba in CGMB, apoi urmeaza demararea procedurilor de achizitie publica (servicii de proiectare, servicii de consultanta tehnica - dirigentie de santier, contract de lucrari etc.). Abia dupa finalizarea procedurilor de achizitie publica, respectiv semnarea contractelor, se creeaza temeiul legal pentru bugetarea obiectivului de investitii cu sumele aferente.

Proiectul de buget al Municipalitatii pentru anul 2017 include o serie de obiective de investitii esentiale pentru dezvoltarea Capitalei. Sumele prevazute pentru realizarea acestor obiective au fost alocate conform legii, etapizat, in functie de stadiul acestora si proiectia lucrarilor pentru anul in curs.

Pentru elaborarea studiilor de fezabilitate in cazul obiectivelor noi de investitii propuse de actuala administratie si prevazute in proiectul de buget pe 2017 au fost alocate sume dupa cum urmeaza:   
1)   42 obiective: 6.552.000 lei, din care:
-         16 grădinițe;
-         10 after school;
-         15 extinderi școli;
-         1 Sală Sport în incinta Scolii Centrale
2)  6 cartiere de  locuințe sociale si pentru tineri :1.000.000 lei
3)   Spitalul Metropolitan: 700.000 lei
4)   Parc de distracții și agrement: 700.000 lei
5)   Acvariu public cu Centru de Cercetare: 700.000 lei
6)   6 Cămine de bătrâni: 1.200.000 lei
7)   Teatrul Temporar – consultanță pentru concurs de soluții – concurs de soluții proiect: 8.000.000 lei (inclusiv execuție)

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *