Directoarea Casei Judetene de Pensii Suceava si-a recunoscut faptele

Stiri Suceava  |  0 comentarii

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatei CHITUL MARIA CAMELIA, director executiv al Casei Județene de Pensii Suceava, urmărită penal sub control judiciar, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, ambele în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În perioada 16.05.2016 - 27.10.2016, în contextul organizării alegerilor locale și parlamentare, inculpata Chitul Maria Camelia, în calitate de director executiv al Casei Județene de Pensii Suceava, a pretins și primit de la o persoană (martor în cauză) aflată în subordinea sa, sub pretextul unei “contribuții pentru partid”, suma totală de 4.000 lei. În schimbul banilor respectivi, inculpata i-a promis martorului că îl va menține și pe viitor în funcția pe care acesta o deținea în cadrul Casei Județene de Pensii Suceava. În același context, inculpata a invocat și faptul că are influență asupra conducerii Casei Naționale de Pensii.

În lunile noiembrie 2016 și ianuarie 2017, în contextul organizării unui concurs de ocupare a unui post vacant din cadrul Casei Județene de Pensii Suceava, inculpata Chitul Maria Camelia i-a solicitat aceluiași martor ca, în virtutea calității sale de președinte al comisiei de examinare, să-i pună la dispoziție subiectele propuse pentru susținerea concursului, precum și răspunsurile corecte, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord. Subiectele respective au fost cerute de inculpată cu scopul de a i le oferi unui candidat agreat, înaintea susținerii examenului. Ca urmare a acestor demersuri, postul respectiv a fost ocupat de candidatul căruia i-au fost oferite subiectele. 

În prezența apărătorului ales, inculpata Chitul Maria Camelia a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- un an și 9 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a deține funcția de director la nivelul caselor județene de pensii.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Chitul Maria Camelia va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în condițiile stabilite de instanța de judecată.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpata Chitul Maria Camelia, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Suceava, cu propunerea de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză, precum și confiscarea de la inculpată a sumei de 4.000 lei, reprezentând obiectul infracțiunii de trafic de influență.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *