Budinca de peste

Mâncare pentru gătit acasă  |  0 comentarii

Budinca de peste - mancare de facut acasa: Peste alb in camasa de branza, budinca de peste cu varza spanac sau cu mere, peste cu busuioc si rosii, budinca de sceumbie cu ansoa.

Peşte alb în camaşă de brânză

Ingrediente:
4 fileuri de peste alb cod, salau, merluciu, stiuca, biban, somn a 200 g fiecare, cateva picaturi de lamaie, cateva picaturi de sos picant (Worchester - se gaseste in comert), cateva picaturi de otet, sare, piper negru.
In plus: 4 oua, 2 linguri de faina, 125 g cascaval ras, 1 praf de nucsoara, 1 priza de piper alb macinat, 1 ceasca de verdeturi tocate bine (marar, patrunjel), 3-4 linguri unt.
Mod de preparare:
Se spala fileurile de peste, se usuca, se stropesc cu sucul de lamaie, sosul picant si otetul, se presara cu sare, piper si se baga 15 minute la frigider.
Se bat bine ouale intr-o farfurie adanca. Se adauga faina si cascavalul ras. Se pune sare, piper, nucsoara si piperul alb, macinat. Se pun si verdeturile tocate.
Se unge o forma de budinca cu unt si se pun fileurile de peste inauntru. Se toarna deasupra compozitia de oua, verdeturi si branza si se baga la cuptor vreme de 20 de minute.

Merlucius cu mere

Ingrediente:
600 g trunchi de merlucius (fara cap), 4 mere, 8 cepe mici, 1 lingura miere de salcam, zeama de la o portocala, 2 linguri ulei, 40 g unt, sare, piper.
Mod de preparare:
Taiati pstele pe burta pana ce ajungeti la coloana vertebrala, spalati-l bine si zvantati-l intr-un stergar.
Curatati ceapa, tocati-o marunt si caliti-o 5 minute la foc mic, in uleiul incins. Adaugati mierea, sarea si piperul si lasati sa fiarba inca un sfert de ora.
Incingeti cuptorul la 210 grade C.
Curatati merele, indepartati semintele si partea lemnoasa, taiati-le felii si prajiti-le 5 minute in unt.
Asezati-le pe fundul unei forme de budinca, puneti deasupra fileurile de peste, sarati si piperati.
Peste peste imprastiati ceapa tocata si calita, stropiti merele cu zeama de portocala, bagati merluciul la cuptor, lasati-l sa se patrunda 15 minute si serviti-l imediat.

Budincă de varză acră cu pește

Ingrediente:
2 cepe mici, 1 lingura unt, 800 g varza acra, 200 ml apa fiarta cu Vegeta sau Knorr, grasime pentru forma, 4 fileuri de peste (de cca 200 g fiecare), sare, piper, 800 g cartofi, 150 g smantana, 2-3 lingurite hrean ras.
Mod de preparare:
Se caleste ceapa curatata si tocata marunt in unt, pana ce devine sticloasa. Se adauga varza taiata fideluta, apa cu Vegeta si se lasa sa fiarba 10 minute. Se strecoara varza prin sita, pastrandu-se zeama. Se unge o forma si se asaza varza in strat. Fileurile de peste se clatesc repede in apa, se zvanta intr-un servet, se sareaza, se pipereaza. Se curata cartofii de coaja, se taie felii subtiri si se fierb 5 minute in apa cu sare. Se scurg si se asaza (ca tiglele) peste fileurile de peste. Se da zeama de varza in clocot, se amesteca cu smantana si hreanul ras, se gusta de sare si piper si se toarna peste compozitie. Se baga in cuptorul incins si se lasa cca 40 de minute, pana se rumeneste.

Budincă de spanac cu peşte

Ingrediente:
1,5 kg spanac (eventual congelat), 2 linguri de unt, sare, piper macinat, nucsoara rasa, 1 kg fileuri de salau (cod), o lamaie.
Sosul: 40 g unt, 40 g faina, 1/4 apa fiarta cu Delikat sau Knorr, 1/4 kg smantana, 2 lamai, 1 fir de cimbru, 3 galbenusuri, 40 g cascaval.

Mod de preparare:
Se spala bine spanacul, se curata de codite. Se curata ceapa si usturoiul si se taie marunt.
Se incinge untul intr-o cratita mare. Se pun la calit ceapa, usturoiul si frunzele umede de spanac. Se lasa sa se inmoaie sub capac. Se adauga pe spanac sarea, piperul si nucsoara, apoi se scoate din cratita si se pune intr-o sita, ca sa se scurga. Se imparte uniform pe o forma mare, rezistenta la foc.
Se spala pestele, se usuca intr-un servet si se stropeste cu suc de lamaie. Se sareaza, se pipereaza si se asaza peste spanac. Sosul: Se topeste untul intr-o cratita. Se adauga faina si se lasa sa se aureasca. Se adauga apa fiarta cu Delikat sau Knorr, alternativ cu smantana, amestecand mereu. Se lasa sosul sa fiarba la flacara mica vreme de 5 minute. Se spala o lamaie cu apa fierbinte, apoi i se rade coaja. Se stoarce zeama. Se aromeaza sosul cu zeama si coaja de lamaie, sare, piper si nucsoara. Se adauga jumatate din firele de cimbru. Separat, se amesteca galbenusurile cu putin sos, apoi se pun inapoi in sos (se ia vasul de pe foc). Se toarna sosul peste fileurile de peste. Se pune deasupra cascaval ras si se baga forma la cuptorul incalzit dinainte (treapta doi), vreme de 20-30 de minute.
Lamaia ramasa se taie in feliute subtiri si se pune impreuna cu cimbrul ramas peste peste. Alaturi se serveste orez sau paine.

Budincă de peşte cu busuioc şi roşii

Ingrediente:
1 kg roşii, 4 căţei de usturoi, 600 g file peşte (cod), 400 g ton, 6 ouă, 5-6 frunze de busuioc, sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare:
Roşiile se ţin 1 minut în apă clocotită pentru a îndepărta cu uşurinţă pieliţa, se taie în cubuleţe şi se călesc în 1/2 pahar ulei măsline, se adaugă usturoiul ras sau mărunţit. Se lasă la foc mic pînă cînd scade şi nu mai este sos. Codul se frige pe grătar, pe ambele părţi, se mărunţeşte şi se mixează împreună cu tonul, pînă se formează o pastă. Se adaugă în sosul de roşii. Se adauga apoi ouăle bătute şi busuiocul tocat mărunt. Se varsă totul într-un vas de tip Jena şi se ţine 40 minute la bain-marie. Se lasă să se răcească înainte de servire. Nota: În gastronomie, bain-marie reprezintă un lichid fierbinte folosit pentru a încălzi un recipient conținând felul de mâncare preparat.

Budincă de peşte alb

Ingrediente:
4 fileuri de peste alb (a 200 g), 2 linguri ulei de masline, 1 ceapa, 2 morcovi, 1 dovlecel, 1 tulpina de telina, 1/4 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), sare, piper, 1 varf de cutit nucsoara, 1 lingurita busuioc uscat, putina zeama de lamaie, 100 g ciuperci proaspete, 1 lingura mustar, 250 g branza telemea noua (nesarata).  Exemple de peşte alb: Calcan, Merlan, Merluciu, Cod, Șalău, Biban, Somn, Știuca, Avat
 
Mod de preparare:

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se caleste ceapa tocata marunt, pana ce devine sticloasa. Se adauga morcovii, dovlecelul si telina, curatate si taiate rondele, si se dunstuiesc si ele putin. Se toarna deasupra zeama de zarzavat, se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara, oregano si busuioc si se lasa sa fiarba circa 5 minute. Fileurile de peste se taie bucatele, se stropesc cu zeama de lamaie, se sareaza, se pipereaza si se incorporeaza - impreuna cu ciupercile curatate - in amestecul de legume. Se adauga si mustarul, se rade deasupra branza si se baga la cuptorul incins la 180-200 grade C. Se lasa sa se patrunda 20-25 de minute, se garnisesc - eventual - cu ochiuri si se servesc imediat.

Budincă de cartofi cu scrumbie sau anşoa

Ingrediente:
250 g ceapa, 70 g unt sau margarina, 3 linguri pesmet (mai mare), 1 kg cartofi, piper, grasime pentru forma, 8 fileuri de scrumbie, 1/8 l lapte, 200 g smantana.

Mod de preparare:
Se curata ceapa, se taie rondele si se caleste in 200 g unt incins, timp de 10 minute, la foc slab.
Se spala cartofii, se curata de coaja si se taie felii groase de 1/2 cm. Se dau cu un praf de piper si se impart in trei portii.
Se unge o forma de budinca (de 2 l) si pe fundul ei se pune primul strat de cartofi.
Deasupra se aseaza patru fileuri de scrumbii si jumatate din ceapa calita. Urmeaza al doilea strat de cartofi, celelalte scrumbii si restul de ceapa si se termina cu ultimul strat de cartofi.
Laptele si smantana se amesteca, se dau intr-un clocot si se toarna peste cartofi. Untul ramas se imprastie bucatele peste budinca.
Se da la cuptorul incins (180 grade C) si se coace circa 50 de minute, pana ce cartofii absorb tot lichidul. In loc de fileuri de scrumbie, budinca se poate prepara cu fileuri de ansoa.

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *