Calamar - cum se gateste calamarul
Calamar pane
Ingrediente:500 g calamar, 1 litru lapte, 100 g pesmet alb, 2-3 oua, 300 ml ulei de floarea-soarelui, 100 g faina, sare, piper.
Mod de preparare:
Calamarul se spala bine si se curata jupuind pielea.
Se opareste corpul in lapte, cat sa fie acoperit, nu mai mult de 5-6 minute. Se lasa sa se raceasca in laptele in care a fiert.
Se taie felii nu foarte groase, se scurg bine. Se bat ouale bine, adaugandu-se sare si piper dupa gust.
Se trec feliile de calamar de doua ori succesiv prin oul batut, faina si pesmet. Se prajesc bine pe ambele parti.
Se obtine calamar pane si serveste cald cu felii de lamaie si cartofi natur.
Se pot prajii langa si niste rondele de ceapa, date prin materialul ramas si puse printre feliile de calamar.
Calamar cu sos verde
Ingrediente:800 g calamar gata curăţat, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 1 legătură mare de pătrunjel, 2 linguriţe oţet, 1 linguriţă făină, 200 ml ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare:
Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte uşor în ulei de măsline, aproximativ 5 minute, se adaugă calamarul tăiat bucăţele şi se mai lasă 5 minute. Usturoiul şi pătrunjelul se pisează în mojar, pînă devine o pastă. Făina se amestecă cu un pahar de apă, se varsă în mojar, se amestecă bine, se adaugă şi oţetul. Se varsă în tigaia cu calamar şi se amestecă bine, se acoperă şi se lasă acoperit 30 minute pînă cînd calamarul se pătrunde bine. Se serveşte cald.
Calamar cu orez
Ingrediente: 500 g calamar, 300 g orez salbatic, 4 rosii, ulei de masline, otet de mere, 1 foaie de dafin, sare, piper, 1 lamaie, 1 legatura de patrunjel, busuioc.Mod de preparare a calamarului cu orez: Calamarul se spala, se taie inele si se pune intr-un castron. Se toarna deasupra otet si apa, se presara sare si piper, se adauga foaia de dafin si se lasa zece minute. Se pune apa la fiert si se adauga un varf de cutit cu sare. Se scot inelele din marinata, se introduc in apa si se fierb sapte minute. Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se prajesc inelele trei minute, apoi se scot cu o paleta si se asaza pe o farfurie. Orezul se caleste timp de cinci minute in ulei incins, se adauga sare si piper, apoi se toarna apa rece cat sa-l depaseasca cu doua degete si se lasa sa fiarba.
Rosiile se curata de coaja, se paseaza si se fierb impreuna cu putin ulei, sare si piper.
Se serveste totul fierbinte, presarat cu patrunjel tocat. Se orneaza cu lamaia taiata felii. In loc de patrunjel se poate folosi busuioc.
Calamar cu cartofi
Ingrediente:600 g calamar, 400 g cartofi, 1 ceapă mare, 1 frunză de dafin, 1 păhărel de vin alb, 2 căţei usturoi, sare, piper, ulei de măsline, un vîrf de cuţit de şofran.
Mod de preparare:
Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în puţin ulei de măsline. Se adaugă apoi calamarul tăiat bucăţele, foaia de dafin mărunţită, sare şi şofran. Se lasă totul la foc domol şi se adaugă puţin cîte puţin vinul. Cînd calamarul s-a pătruns, se adaugă cartofii tăiaţi rondele, se lasă acoperit la foc mic, pînă cînd şi cartofii se pătrund. Cu 3 minute înainte de a fi luat vasul de pe foc, se adaugă bucăţele de usturoi.
Posteaza un comentariu
Campurile marcate sunt obligatorii *
0 Comentarii la articol