Caracatita - Retete culinare de facut acasa
Caracatiţă cu lămîie
Ingrediente: 1 kg caracatita, 1 lamaie, 1 leg. patrunjel, 2 catei usturoi, ulei de masline extra virgin, 1 foaie de dafin, sare, piper.Mod de preparare: Se curata caracatita si se freaca cu putina sare, dupa care se bate carnea pentru a se fragezi. Punem o oala cu apa sa dea in clocot, la care adaugam o foaie de dafin, sare si un catel de usturoi curatat, introducem caracatita in oala si o lasam la fiert timp de o ora. Pentru a proba daca este fiarta se incearca cu furculita prin strapungere. Dupa fierbere se da oala de pe foc si se lasa la temperat putin,apoi se scurge bine si se taie bucati pe care le punem intr-un vas. Separat pregatim un sos din zeama de lamaie cu ulei de masline, patunjel tocat marunt,sare si piper. Amestecam carnea de caracatita cu sosul foarte bine, apoi lasam compozitia la rece timp de 8 ore inainte de a fi servita.
Caracatiţă în stil mexican
Ingrediente: 900 g caracatiţe semipreparate, 1 ceapă, 4 căţei de usturoi, 3 chiles jalopenos în conservă (se pot înlocui cu 3-6 ardei chilli uscaţi), 2 linguri ulei de măsline, sare, piper negru măcinat, 1 conservă mică de roşii curăţate, 2 linguri capere, 2 linguri frunze de pătrunjel tocate.Mod de preparare:
Caracatitele se taie in bucati mari de 3 cm, ceapa se taie marunt, iar usturoiul se zdrobeste. Ardeii se curata de samburi si se taie marunt; cei uscati se zdrobesc.
Uleiul se pune intr-o tigaie mare la incins si se prajeste putin ceapa, se adauga caracatitele si se prajesc 5 minute amestecand continuu. Daca se formeaza zeama se prajeste atata timp pana ce aceasta se evapora.
Usturoiul si ardeii se pun in tigaie. Se sareaza si se pipereaza. Rosiile se zdrobesc si se pun in tigaie. Tigaia se acopera cu un capac si se lasa torul sa fiarba aproximativ 30 de minute. Se adauga apoi caperele si se fierbe inca 10 minute, fara capac pana ce sosul este gros. Deasupra se presara cu frunze de patrunjel. Se consuma cu cartofi inabusiti.
Caracatiţă cu sos de roşii
Ingrediente: Caracatita, 1 ceapa mare sau doua mai mici, suc de rosii, 1 pahar de vin alb, putin usturoi (la alegere), sare, piper.Modul de preparare: In primul rind se pune la fiert caracatita intr-o oala fara nici un pic de apa. Caracatita are mult lichid care se lasa cu fierberea. Nu se pune nici sare, traieste in apa sarata si carnea ei e sarata de la natura. Cind se evaporeaza toata apa obtinuta prin "fierberea" caracatitei, se ia de pe foc si se taie in bucatele mici, ca o maslina. Separat se caleste ceapa cu usturoiul, se adauga sosul de rosii, se stinge cu vinul si daca e nevoie se adauga si putina apa. Se pune caracatita taiata cubulete. Se pune sare cu grija, sa nu fie prea sarata mincarea, si piper dupa gust.
Caracatiţă cu orez
Ingrediente caracatiţă cu orez: 150 g caracatita, 300 g orez, 50 ml.ulei, 1 varf de cutit de sofran, 1 lingura rasa de ardei gras rosu taiat cubulete, 1 lingura rasa de ardei gras verde taiat cubulete, sare, piper.Mod de preparare: Caracatita se taie in cubulete sau rondele (tentaculele). Spalam bucatile de caracatita in multa apa,apoi o lasam sa se scurga. Incingem uleiul si introducem pentru cateva minute (cam 5 minute) bucatile da carne.carnea nu trebuie sa se prajeasca, ci doar sa se innabuse. Daca este nevoie,adaugam din cand in cand cate putina apa. Orezul, ales si spalat in multe ape, se pune la fiert. Pentru cele 300 de grame de orez vom folosi 900 ml.de apa. Cand incepe sa fiarba apa cu orezul, se adauga caracatita innabusita, sofranul, sare si piperul. Se lasa sa fiarba aproximativ 10 minute fara a se amesteca. Dupe ce au trecut cele 10 minute se verifica daca orezul este fiert. Se adauga cubuletele de ardei si se amesteca cu grija. Vasul se lasa acoperit la cald inca 5 minute, dupa care caracatita cu orez poate fi servita.
Caracatiţă cu cartofi şi chili
Ingrediente:1 kg caracatiţe semipreparate, 1 ceapă albă, 4 caţei de usturoi, 1/2 lămîie, 3-6 ardei chili uscaţi, 2 linguri cu ulei de măsline, 50 ml vin alb demisec, 1 conservă mică de roşii curăţate, 1 lingură cu smîntînă, 2 linguri capere, 2 linguri frunze de pătrunjel tocate, sare, piper negru măcinat.
Mod de preparare:
Caracatiţele se taie în bucăţi mari de 3 cm, ceapa se taie mărunt, iar usturoiul se zdrobeşte. Ardeii se curaţă de sîmburi şi se zdrobesc. Uleiul se pune într-o tigaie mare la încins şi se prăjeşte puţin ceapa, se adaugă caracatiţele şi se prăjesc 5 minute amestecînd continuu. Dacă se formează zeamă, se prăjeşte atîta timp pînă ce aceasta se evaporă. Usturoiul şi ardeii se pun în tigaie. Se sărează şi se piperează. Roşiile se zdrobesc şi se pun în tigaie. Se toarnă vinul. Tigaia se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă aproximativ 30 de minute. Se adaugă apoi caperele şi se fierbe încă 10 minute, fără capac, pînă ce sosul este gros. Deasupra se adaugă smîntînă, frunze de pătrunjel şi zeamă de lămîie. Se serveşte cu cartofi înabuşiţi.
Caracatiţă Bechamel
Ingrediente:500 g caracatita, 1 l lapte, 2-3 oua, 300 ml ulei de floarea-soarelui, 100 g faina, sare, piper.
Mod de preparare: Caracatita se spala bine. Se opareste corpul in lapte, cat sa fie acoperit, nu mai mult de 6-8 minute. Se lasa sa se raceasca in laptele in care a fiert. Se taie felii nu foarte groase, se scurg bine. Se bat ouale bine, cu sare si piper dupa gust, se ingroase cu faina, obtinandu-se un sos bechamel. Se trec feliile de caracatita de doua ori succesiv prin sosul bechamel si se scurg pe marginea farfuriei. Se prajesc bine pe ambele parti, fara a le rumeni. Se obtine caracatita bechamel si serveste calda cu felii de lamaie si legume natur. Parte din bechamel se poate colora cu foarte putina cacao, obtinandu-se doua culori.
Posteaza un comentariu
Campurile marcate sunt obligatorii *
0 Comentarii la articol