Chefal - Retete culinare de facut acasa
File de chefal aromat
Chefal la cuptor cu bulion
Ingrediente: Un chefal de 1-1,5 kg, 500 g roşii, 2-3 legături de pătrunjel, 4 căţei de usturoi, 1 foaie de dafin, cimbru, 100 g miez de pîine muiat în apă şi stors bine, 2 ouă, 1 lingură de unt, 300 ml bulion de peşte aromat, 150 g ciuperci.Mod de preparare: Se curăţă, se spală şi se eviscerează chefalul; se porţionează sau se desface în două, îndepărtînd şira spinării (care se fierbe cu bulionul aromat); se stropeşte cu lămîie, se sărează.
Se spală bine ciupercile, se toacă mărunt şi se călesc în ulei cu 2 fire de ceapă verde, tocată mărunt. Dacă este nevoie, se mai adaugă puţină apă, pînă fierb bine ciupercile; sînt gata cînd sînt moi şi a scăzut toată apa.
Se pregăteşte tocătura din ciupercile răcite, pătrunjelul tocat mărunt, untul, ouăle întregi şi miezul de pîine, bine zdrobit cu furculiţa. Umplutura trebuie să fie destul de consistentă.
Roşiile spălate, curăţate bine de pieliţe şi de seminţe şi tăiate mărunt, se fierb pe foc domol, împreună cu 1-2 linguri de ulei, 1 linguriţă de zahăr, sare, piper, 1-2 fire de busuioc (cine doreşte poate înlocui busuiocul cu cimbru). Sosul de roşii trebuie să scadă încet, rămînînd destul de gros.
În tava unsă cu ulei, se aşează peştele, pe care se presară usturoi tocat foarte mărunt şi se acoperă cu tocătură. Se stropeşte cu bulion de peşte aromat (nu trebuie să acopere tocătura, care se unge cu unt amestecat cu ulei). Se dă la cuptor circa 40 de minute şi se serveşte cu sosul de roşii, separat.
Chefal cu ciuperci ceapa si usturoi
Ingrediente: 1 chefal de 1 kg, o ceapa, 3-4 catei de usturoi, patrunjel, 100 g ciuperci champignon, 2 pahare de vin alb sec, unt, sare.Cum gatim chefalul: Intr-un vas de Jena pregatiti un strat din ceapa taiata, usturoiul si patrunjelul tocat peste care se pun apoi ciupercile taiate felii. Deasupra legumelor se pune chefalul, curatat si spalat, se sareaza, se toarna vinul alb si putina apa, se pun cateva bucati mici de unt. Se tine la cuptor timp de 45 de minute, la foc moderat; din cand in cand luati din zeama formata si turnati peste chefal.
Bouri Chefal tunisian cu legume
Ingrediente: 1 chefal intreg (cca.1 kg), 2/3 cana ulei de masline, 1 lingurita seminte de chimen macinate, 1 lingurita curcuma, 1 ceapa taiata rondele, 750 g cartofi taiati bucati, 2 rosii taiate felii, 4 ardei iuti verzi, 1/2 lingurita filamente de sofran, 1 1/2 lingurita unt, 1 lamaie taiata in opt, sare, piper negru macinat, patrunjel tocat pentru ornat.Mod de preparare: Se pune uleiul de masline intr-o tava de cuptor. Se curata pestele, se spala si se taie in bucati. Se asezoneaza cu sare, piper, chimen si curcuma si se transfera in tava impreuna cu ceapa taiata rondele.
Se adauga bucatile de cartofi, rosii, ardeii iuti intregi. Sofranul se inmoaie in putina apa calda, dupa care se toarna peste peste. Se adauga untul taiat bucatele mici, presarandu-l peste mixtura din tava. Se asaza si bucatelele de lamaie pe langa bucatile de peste.
Se da tava la cuptor, la 180 grade C, timp de 25 de minute. Se transfera pe un platou, se orneaza cu patrunjel tocat si se serveste.
Posteaza un comentariu
Campurile marcate sunt obligatorii *
0 Comentarii la articol