Creveti - retete usor de facut acasa o mancare de creveti

Retete de facut acasa   |  0 comentarii

Retete culinare cu creveti, paella, creveti cu fasole, creveti cu portocale si curcan, creveti la gratar cu orez sau legume si multe altele

Săculeţi cu creveţi

Ingrediente:  250 g faina, 1 ou, 30 g unt, 100 ml apa, 400 g creveti, sare, piper, ulei de masline, lamai, cimbru, marar.
Mod de preparare:
Se pune o oala cu apa la fiert. Se adauga sarea si, cand incepe apa sa fiarba, se introduc crevetii si se lasa cinci minute. Se scot din apa si se pun la scurs intr-o strecuratoare. Se amesteca apoi cu un sos facut din sare, piper, ulei de masline si suc de lamaie.
Se topeste untul, se amesteca bine cu sarea si cu apa. Se cerne faina, se face o adancitura in mijlocul ei, se toarna untul si oul. Se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
Se intinde o foaie din aluat si se taie in patrate egale. In mijlocul fiecarui patrat se pune cate un crevete, se inchide patratul, se presara cimbru si se pun intr-o tava unsa cu ulei. Se introduce tava in cuptor si se coc saculetii pana cand se inchid un pic la culoare.
Se poate folosi si marar.

Paella cu creveţi

Ingrediente:  1/3 ceaşcă ulei de măsline, 1 ceapă mică, 2-3 căţei de usturoi, 3-5 linguri pătrunjel verde tocat, 1 linguriţă şofran, 2 linguri supă de pui, 3 piepţi de pui dezosaţi, 2 ardei graşi verzi, 1 ardei gras roşu, 225 g pastă de tomate, 1 linguriţă zahăr, 4 ceşti orez, 7 ceşti apă, sare, 450 g creveţi din conservă.
Mod de preparare:
Se încinge uleiul într-o tigaie mare şi adâncă, se adaugă ceapa tăiată mărunt, usturoiul zdrobit şi pătrunjelul. Se călesc împreună până când ceapa devine translucidă. Se adaugă şofranul, supa de pui, piepţii de pui tăiaţi bucăţi mai mari, ardeii tăiaţi julien şi se sotează până când carnea de pui se albeşte. Se toarnă pasta de tomate subţiată cu puţină apă, zahărul şi se amestecă. Se adaugă orezul şi apa şi se lasă să dea în clocot. Se sărează, piperează şi se fierbe totul 5 minute, amestecând din când în când. Se adaugă şi creveţii. Se lasă să fiarbă la foc mic acoperit, amestecând din când în când. Dacă orezul pare prea uscat, se mai adaugă apă. Dacă este prea zemos, se ia capacul şi se lasă să se evapore lichidul.

Mix de fasole cu creveţi

Ingrediente: 500 g fasole verde, 500 g fasole albă, 500 g creveţi decorticaţi, 2 ardei capia roşii, 2 ardei capia verzi, 2 cepe, usturoi, ardei iute, 1 lămîie, 300 ml vin alb, o frunză de dafin, oţet balsamic, sare, piper, busuioc, ulei, boia iute.
Mod de preparare:  Creveţii se decongelează, se spală, se scurg de apă şi se pun într-un castron. Într-o oală, se pun la fiert vinul alb, un litru de apă, boabele de piper, frunza de dafin şi o lingură de oţet balsamic. Cînd amestecul de vin şi apă a început să clocotească se adaugă creveţii şi se fierb cinci minute. Se scot cu o spumieră, se pun într-un castron şi se ţin la cald. Cele două tipuri de fasole se spală, se fierb în apă cu sare şi se scurg. Cepele şi patru căţei de usturoi se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Ardeii capia şi ardeiul iute se curăţă de seminţe, se spală şi se taie în felii subţiri. Se încinge ulei într-o cratiţă, se adaugă legumele tocate şi se prăjesc cinci minute la foc iute. Se adaugă fasolea, creveţii şi sucul de lămîie. Se condimentează, se presară busuioc şi se prăjesc timp de cinci minute. Ardeiul iute se poate înlocui cu un vîrf de cuţit de boia iute.

Creveţi cu portocale si piept de curcan afumat

Ingrediente: 10 creveti de marime medie, 10 felii subtiri de piept de curcan afumat, 2 portocale, 50 ml de sirop de grenadine, 30 g seminte snobar, o lingura de miere de albine, 50 g smantana dulce, un pahar de vin rosu demi-sec, 30 g de migdale macinate, 30 g unt, un sfert de tulpina de praz.
Mod de preparare: Se curata crevetii de crusta, si se inlatura intestinul din interiorul crevetelui. Se inveleste fiecare in parte cu cate o felie de piept de curcan, si se fixeaza pe mijloc cu o scobitoare. Se pune in tigaie unt , prazul taiat pestisori, sare, piper,si se prajesc la foc mediu pana se inrosesc. Se dau de o parte. Sosul se prepara astfel:se pun in tigaie unt ,semintele de snobar,migdalele , sare ,piper, vin rosu , siropul de grenadine, smantana ,mierea de albine. Se amesteca omogen pana se leaga sosul.
Se taie portocalele in doua, si se aseaza pe farfurie in forma de cerc.Se infig in jumatatile de portocale crevetii in mod uniform. Se aseaza in mijlocul farfuriei un pahar-cupa cu picior care contine putin sirop de grenadine si se completeza cu apa si se pune o lumanare ornamentala. Se toarna sosul pe piciorul paharului .Se aprinde lumanarea si se serveste.

Creveţi la grătar cu orez picant

Ingrediente: 450 g creveţi evisceraţi, 300 g orez, usturoi verde, o ceapă, 250 g roşii cherry, pudră de curry, sare, piper, 100 ml maioneză, o linguriţă muştar cu seminţe, 50 g unt, ulei de măsline, salată verde, mărar, o lămîie.
Mod de preparare: Usturoiul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se topeşte untul într-o tigaie, se amestecă bine cu usturoiul tocat, sarea, piperul şi se lasă să se răcească. Creveţii se stropesc cu suc de lămâie şi se lasă să se scurgă pe un grătar. Se trec prin untul răcit, se aşază pe grătar şi se prăjesc. Se ţin circa 10-15 minute, în funcţie de dimensiune. Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se încălzesc trei linguri de ulei într-o cratiţă, se pune ceapa şi orezul spălat. Se călesc câteva minute, se adaugă apă, sare, piper şi se lasă să fiarbă. Se toarnă apă de câte ori este nevoie ca să fiarbă orezul. Cu cinci minute înainte să se oprească focul se presară pudra de curry şi se amestecă. Maioneza se amestecă bine cu muştar, sare şi piper după gust. Creveţii se servesc calzi, alături de orezul picant, salata verde, roşiile cherry, mărarul tocat şi sosul de maioneză cu muştar. Creveţii se pot pregăti şi în cuptor, timp de 10 minute.

Creveti cu tofu, spanac, lamaie si sos de soia

Ingrediente utile: 500 g creveţi decorticaţi, 500 g brânză tofu, 200 g spanac verde, 1 salată verde, 1 legătură de leurdă, 1 ou, 50 g seminţe de susan, sare, piper, seminţe de chimen, 1 lămâie, sos de soia, mărar, ulei de măsline.
Cum se gateste: Brânza tofu se scurge de zer, se taie în felii subţiri, apoi în pătrate. Se prăjeşte în ulei încins, se scoate pe un şervet absorbant şi se pune într-un castron. Creveţii se ţin timp de 10 min. în sos de soia (o lingură), se scot cu o spumieră şi se scurg. Se condimentează, se trec prin oul bătut, apoi prin seminţele de susan. Se prăjesc în ulei încins până când capătă un aspect crocant, se scot şi se pun pe un şervet absorbant. Spanacul, leurda şi salata verde se spală, se scurg de apă şi se toacă mărunt. Se pun într-un vas, se condimentează, se toarnă sucul de la lămâie, două linguri de ulei de măsline şi mărarul tocat. Se presară o linguriţă de seminţe de chimen, se amestecă şi se serveşte alături de crevete şi brânza tofu călduţă. În loc de suc de lămâie, se poate folosi oţet de mere.

Cozi de creveti decorticati cu smantana

Ingrediente:  300 g cozi de creveti decorticati, 500 g smantana (18% grasime), 3 linguri de faina, 1 lingura ulei, sare, piper.
Mod de preparare:  Crevetii se spala sub jet de apa. Intr-o craticioara se incalzeste uleiul, apoi se adauga deodata intreaga cantitate de creveti. Se lasa sa fiarba 5 minute. Separat se pregateste sosul de smantana. Faina se amesteca cu putina apa, cu grija ca sa nu faca cocoloase. Se aduaga apoi smantana si se amesteca foarte bine. Se aseaza apoi vasul pe plita(bu direct pe flacara) si se amesteca incontinuu. Cand s-a subtiat se adauga crevetii. Se amesteca usor pana se ingroasa sosul. Se potriveste de sare si piper. Acest fel de manacare poate fi usor mai piperata. Putin patrunjel tocat foarte fin adaugat innainte de servire este singurul ornament de care are nevoie.

Creveti fidea si legume chinezesti

Ingrediente: 2 pungi legume chinezeşti, 350 g fasole verde, 1 pachet fidea, 400 g creveţi decorticaţi, 2 ouă, 100 g unt, 200 ml vin alb demisec, 1 morcov, 1 ţelină, rozmarin, mărar, sare, piper, 1 lămîie, sos de soia, sos Worchester.
Cum se pregateste:  Fideaua se pune la fiert în apă cu sare şi puţin unt, ca să nu se lipească de oală. Cînd este fiartă, se pune într-o strecurătoare, se trece sub un jet de apă rece şi se scurge. Se amestecă bine cu ouăle bătute, sarea, piperul şi puţin unt. Se pune amestecul în forme de brioşe unse cu unt, se introduc în cuptor şi se coc 20-25 de minute. Se scot din forme şi se lasă să se răcească pe un grătar. Legumele chinezeşti se prăjesc timp de zece minute într-o cratiţă cu restul de unt, sare şi piper. Creveţii decongelaţi se fierb cu vinul alb, puţină apă, o crenguţă de rozmarin, sarea şi piperul. Morcovul şi ţelina se curăţă, se spală şi se dau pe răzătoarea mică. Se amestecă bine cu suc de lămîie, sare şi piper. Se pun turnuleţele pe farfurie, se presară legumele rase şi se aşază crevetele scurse de vin. Se decorează cu mărar tocat şi se servesc. Se servesc calde, cu sos de soia sau sos Worchester.

Creveti in sos iute cu pudra de chili boia si ulei porumb

Ingrediente reteta:  2 cepe tocate, 2 linguri pasta tomate, 1 lingurita coriandru macinat, 1 lingurita pudra de chili sau boia cum ii zicem noi, 1/4 lingurita turmeric, 3 ardei iuti proaspeti, 3 linguri cilantro tocat, 2 linguri suc de lamaie, 1 lingurita de sare, 3 linguri ulei de porumb, 16 creveti jumbo deja fierti curatati de coaja si coada.
Mod de preparare creveti:  Ceapa, pasta de tomate, coriandrul, turmericu, 2 ardei iuti, 2 linguri de cilantro, sucul de lamie si sarea se pun in robotul de bucatarie si se amesteca cca 1 minut. Daca e prea groasa compozitia se pune un pic de apa sa se inmoaie.
Ardeiul ramas se toaca pentru decor.  Se incalzeste focul la flacara rapida dupa care se da focul incet si pune pasta. Se caleste pentru 3-5 minute pana se face ca o smantana groasa. Se adauga crevetii si se lasa sa se patrunda bine, nu prea mult caci se intaresc.
Se pune pe platou si se orneaza cu ardeiul si cilandro ramas. Se serveste imediat.

Creveti cu ciuperci si cuş-cuş

Ingredientele retetei: 1 kg ciuperci, 500 g creveţi decorticaţi, 200 g cuş-cuş, 1 ardei gras roşu, 2 căţei usturoi, 300 ml vin alb, 2 cuişoare, susan, 1 legătură de ceapă verde, ghimbir ras, pătrunjel, sare, piper, ulei de măsline, sos de soia, suc de lămîie.
Modul de gatire:  Cus cus -ul se opăreşte cu apă fiartă, se amestecă bine cu sare şi piper după gust, ardeiul gras tăiat în cubuleţe şi seminţele de susan. Se adaugă o lingură de ulei, pătrunjel tocat, se amestecă şi se ţine acoperit.
Creveţii se spală, se pun într-o oală cu un litru de apă, vinul alb, boabele de piper şi cuişoarele. Se lasă la fiert timp de 5-10 minute, se scot şi se pun într-o strecurătoare. Se încing două linguri de ulei într-o tigaie, se adaugă ustu­roiul şi ceapa tocate mărunt, o linguriţă de ghimbir, o linguriţă de seminţe de susan şi creveţii. Se călesc timp de cinci minute amestecînd încontinuu ca să nu se ardă legumele. Ciupercile se curăţă, se spală şi se scurg de apă. Se umplu cu amestecul de cuşcuş, se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi se introduc în cuptor. Se ţin zece minute, se scot, iar deasupra se aşează creveţii prăjiţi. Se servesc fierbinţi, stropite cu sos de soia sau suc de lamaie.


0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *