Ridicarea masinilor parcate ilegal - Noile reguli

17-12-2016 06:23:35  |  Accidente  |  0 comentarii

A fost adoptată o hotărâre de guvern, prin care se specifică procedurile pentru ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar pe carosabil. Aşadar, ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar se va realiza conform unor reguli stabilite de guvern, printr-o hotărâre adoptată azi, prin care s-a modificat şi completat regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă 295 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice, astfel încât să fie rezolvate problemele create de vidul procedural al aplicării acestei măsuri. 

Procedura instituită de Guvern nu vizează un rol punitiv, acest lucru intrând în sfera răspunderii contravenţionale, şi propune un set de reguli procedurale care să descurajeze apariţia practicilor abuzive şi deturnarea scopului măsurii într-unul comercial, adică samsarii de maşini, cei care ridicau maşinile. Astfel, reglementarea stabileşte clar faptul că ridicarea vehiculului reprezintă măsura tehnico-administrativă, pe care poliţistul rutier o poate dispune în una din situaţiile prevăzute de articolul 143 din regulament, când vehiculul staţionează neregulamentar pe partea carosabilă, respectiv în toate cazurile în care e interzisă oprirea voluntară în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia 'staţionarea interzisă' şi a marcajului cu semnificaţia de 'interzicere a staţionării', pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 metri, în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice, în pante şi în rampe, în locul unde e instalat indicatorul cu semnificaţia 'staţionare alternantă'. 

Ridicarea masinii va înceta dacă în vehicul e vizibilă prezenţa unor persoane. Conducătorul vehiculului e direct răspunzător în situaţia în care prezenţa unor persoane în vehicul nu e vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii. Actul normativ stabileşte explicit operaţiunile şi regulile măsurii tehnico-administrative.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *