Sfaturi pentru minivacanta de Craciun

25-12-2016 06:09:31  |  Accidente  |  3 comentarii

Poliţia Română recomandă tuturor participanţilor la trafic să ţină seama de condiţiile meteorologice şi de traficul aglomerat specific sărbătorilor de iarnă. Adoptaţi o manieră prudentă de conducere, circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic și evitați efectuarea depăşirilor periculoase.

Astăzi începe minivacanța de Crăciun, iar unii aleg să-și petreacă aceste zile libere acasă, alții să se deplaseze, pentru recreere, la munte sau în străinătate. Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite depăşirile care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

Respectaţi regimul legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!

Oboseala la volan este extrem de periculoasă. Este de ajuns o singură fracţiune de secundă, moment în care pot apărea aţipirea şi, implicit, pierderea controlului vehiculului. De aceea, la primele semne de oboseală (stare de moleşeală, clipire frecventă, înceţoşarea privirii) trebuie să întrerupeţi călătoria şi să parcaţi autovehiculul într-un loc sigur (de preferat o parcare amenajată). Odihniţi-vă până la refacerea totală a capacităţilor psiho - motorii necesare conducerii în siguranţă.

Luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi luneta maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.

Comentarii facebook

3 Comentarii la articol

 • Politia Rutiera

  25 Decembrie 2016, 06:37

  1

  Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe Autostrada Soarelui, între kilometrii 12 şi 115, traficul se desfăşoară în condiţiile unui carabil ud, iar între kilometrii 144 şi 212, carosabilul este umed. Din această cauză, pe timpul nopţii când temperaturile vor scădea, există riscul apariţiei poleiului. Pentru a preveni producerea unor accidente rutiere, le recomandăm conducătorilor auto să aibă în vedere următoarele aspecte: - chiar dacă partea carosabilă este uscată, se pot întâlni porţiuni umede, unde există risc de formare a poleiului. De aceea, nu trebuie pornit la drum, chiar pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă; - în cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile! - pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.

 • Politia Rutiera

  25 Decembrie 2016, 06:39

  2

  Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că din cauza ceții dense, traficul rutier pe numeroase drumuri naționale din din judeţele Braşov, Constanţa şi Suceava se desfășoară dificil. În județul Brașov vizibilitatea este redusă - pe alocuri - sub 50 de metri, pe DN73 Bran – Moeciu şi sub 150 de metri pe DN1A Braşov –Cheia, iar în județul Constanţa este semnalată ceață densă pe DN3 Ostrov - Băneasa – Corvin(vizibilitate sub 100 de metri).În judeţul Suceava, cel mai greu se circulă pe DN2 Fălticeni – Gura Humorului şi pe DN17 Suceava - Gura Humorului(vizibilitate sub 50 de metri). Pentru a nu fi implicați în accidente rutiere, sfătuim conducătorii auto care se deplasează în astfel de condiții să ruleze cu viteză adaptată în funcţie de vizibilitate, să mărească distanţa de siguranţă între autovehicule, să nu se angajeze în depăşiri riscante şi să folosească luminile de întâlnire (împreună cu cele de ceaţă, dacă vizibilitatea scade semnificativ).

 • Accident în zona Pieţei Ferentari

  25 Decembrie 2016, 06:44

  3

  Două persoane urmează să fie transportate la spital în urma unui accident în care au fost implicate trei autoturisme, în zona Pieţei Ferentari din Capitală, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei. Cei doi răniţi vor fi transportaţi la Spitalul Bagdasar din Capitală, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, care informează că în total cinci persoane au fost implicate în accident. Toate persoanele sunt conştiente şi nu au fost încarcerate. Cauza cea mai probabilă a accidentului în care au fost implicate trei maşini este neacordarea de prioritate.

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *