Sanctiuni reduse pe baza acordului de recunoastere a vinovatiei

09-03-2014 11:04:42  |  Coruptie  |  0 comentarii

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea la instanța de judecată, pe baza acordului de recunoaștere a vinovăției, a inculpaților:
1. Micu Ion, viceprimar al comunei Racova, jud. Bacău, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- fals intelectual;
- complicitate la tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;

2. Popa Vintila, preşedinte al Asociaţiei producătorilor agricoli din comuna Racova, jud. Bacău, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- instigare la fals intelectual;
- tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În data de 22.04.2013, inculpatul Micu Ion, a fost determinat de inculpatul Popa Vintila să semneze la rubrica „primar” cu propria semnătură, un înscris denumit „Act adiţional la contractul de administrare din 29.08.2008” prin care se atesta în mod nereal că există un acord de voinţă între Consiliul local Racova şi Asociaţia producătorilor agricoli din comuna Racova, în sensul prelungirii unui contract de administrare ce urma să expire în luna septembrie 2013.

De asemenea, pe înscris a fost aplicată şi ştampila Consiliului local Racova precum şi un număr din registrul de intrări ieşiri.
În continuare, inculpatul Micu Ion i-a încredinţat acest înscris inculpatului Popa Vintila, care cunoscând că este fals, urma să-l depună împreună cu alte acte la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură - Centrul judeţean Bacău în vederea obţinerii sprijinului bănesc din fondurile Comunităţilor Europene.

În prezenţa apărătorilor aleși, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrările juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord să execute următoarele pedepse:
1. Micu Ion - 1 (un) an şi 6 (şase) luni de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 (trei) ani şi 6 (şase) luni și interzicerea pe o perioadă de 2 (doi) ani după executarea pedepsei principale a drepturilor de: a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.
2. Popa Vintila- 1 (un) an şi 10 (zece) luni de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 (trei) ani şi 10 (zece) luni și interzicerea pe o perioadă de 2 (doi) ani după executarea pedepsei principale a drepturilor de: a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpații Micu Ion şi Popa Vintila, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei vor fi trimise la Tribunalul Bacău.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *