Nu avem bani ? Romania pierde anual +16 miliarde de euro din evaziunea fiscala

14-06-2023 07:33:24  |  Economie si Afaceri Globale  |  0 comentarii

Nu avem bani ? Romania pierde anual +16 miliarde de euro din evaziunea fiscala (vezi ultimele rapoarte 2022). In iunie 2022 Lucian Heius afirma: "Oameni buni, 20 de miliarde de euro in patru ani la 560000 de oameni, nu se mai poate continua in acest mod"! Daca Lucian Heius/ANAF ar fi recuperat cel putin 6 miliarde (30%) din evaziunea fiscala clamata era declarat erou national.

Imi vine in minte ce spunea un antreprenor angajatilor: "De pareri sunt satul ... solutii aveti ?" Am studiat tot "goagalul" ptr a identifica masurile luate de ANAF ptr reducerea evaziunii fiscale. In afara de taxarea inversa TVA nu am identificat nici o masura relevanta. Toti se plang de nivelul foarte mare al evaziuniii fiscale din TVA. Stiti interpretarea instantelor cu privire la cumparatorul de buna credinta (relatia B2B)? Aiurea! Cum rezolvam aceasta problema ? Simplu: In relatia B2B ptr platitori de TVA sa se aplice taxarea inversa pentru toate operatiunile ! Astfel ANAF nu o sa mai restituie TVA dar de incasat "va uita" sa incaseze. Da, este mult mai usor sa-ti finantezi deficitul pe seama contribuabililor onesti la fel cum este mult mai usor sa maresti taxele decat sa reduci costurile. Toate acestea nu se intampla in economia reala (privata). Da, veti avea o perioada de 3-5 luni reff nivel incasari din TVA dar dupa aceea doar firmele sanatoaste vor ramane in piata. ANAF ramburseaza TVA la 4 luni si incaseaza la 12 luni sau niciodata.

Intrebari ptr ANAF si specialisti: Cum reducem evaziunea fiscala? Cum crestem gradul de colectare? Are vre-o vina ANAF ptr ca tolereaza companii care fac "gaurile" in buget ?

Din informatiile ANAF (Lucian Heius vezi mai sus) evaziunea fiscala realizata de persoane fizice (comercianti, profesori, constructori, manelisti, etc) este de cca 5 miliarde de euro pe an. Pentru aceste persoane a fost foarte usor din partea presedintelui ANAF sa identifice diferente intre sumele incasate si sumele declarate, dar asta nu inseamna ca evaziunea fiscala este de doar 5 miliarde de euro. Au compilat informatii din conturi bancare, cumparari de bunuri vs declaratii de venit si cam atat. Mai toti sefii ANAF inclusiv specialisti dau vina pe sistemul informatic. Din experienta va spun ca sistemul informatic este creat de informaticieni foarte bine pregatiti dar pe baza unei scheme logice intocmite de economisti ANAF slab pregatiti. Tot ANAF-ul clameaza ca pentru reducerea evaziunii fiscale este necesara cresterea gradului de conformare fiscala din partea persoanleor fizice. Pai, draga ANAF, astepti ca un evazionist sa-ti declare ceva ? ANAF se vaita ca nu are personal. A studiat cineva care-i nivelul salariului mediu net in ANAF versus alte institutii publice sau companii private ? Veti afla ca un angajat mediocru castiga 6500 lei net/luna, si un sefulet de serviciu/birou cu 3 oameni in subordine castiga peste 7000 lei net/luna. Ati auzit de RRI ?

Mai mult ca sigur ca si profesorii care i-au trecut clasa au o vina! 

Avem directori in ANAF care incaseaza "spor de doctorat" si se roaga zi de zi sa nu le verifice cineva teza. Avem directori in ANAF care si-au construit case sau cumparat autoturisme care nu apar in declaratia de avere desi este de notorietate ca le utilizeaza zi de zi in conditiile in care firmele respective au recuperat TVA! Fara a mai socoti si impozitul ptr folosinta bunului in interes personal sau falsul in declaratia de INTERESE. 

Cu stima Ec. Dumitrascu Petrica

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *