Presedintele ANAF - De-a râsu`- plânsu`

17-05-2022 11:16:23  |  Economie  |  0 comentarii

Mesajul preşedintelui ANAF, domnul LUCIAN OVIDIU HEIUS :Îmi asum misiunea de a demonstra că ANAF-ul este un partener al contribuabililor oneşti, că această instituţie merită încrederea şi respectul cetăţenilor, dar şi că vom lupta cu determinare împotriva evaziunii fiscale. În acest sens, vreau să vă anunţ că în următoarele zile vor începe controale ample în toate domeniile cu risc ridicat de evaziune. Combaterea evaziunii este unul dintre principalele obiective ale ANAF, precum şi parte din misiunea mea personală la conducerea acestei instituţii. Acţiuni ferme şi decisive sunt necesare pentru eradicarea acestui flagel al economiei pentru a asigura resursele necesare îmbunătăţirii nivelului de trai al populaţiei. Cred că plata taxelor şi impozitelor este şi un act de responsabilitate socială pentru fiecare dintre noi, de la marile corporaţii, la mici antreprenori, până la persoanele fizice. Trebuie să fim cu toţii conştienţi şi responsabili şi să înţelegem că un grad de colectare cât mai mare se traduce într-un buget naţional sănătos, care poate acoperi cu uşurinţă nevoile de funcţionare ale statului, mai ales în sectoare sensibile, ca educaţia, sănătatea sau infrastructura.

În acelaşi timp, vă promit că nu voi tolera niciun fel de abuz din partea organelor de control! Nu voi accepta ca imaginea acestei instituţii să fie murdărită de o mână de oameni care şi-au pierdut reperele morale! Începând de astăzi, pun la dispoziţia contribuabililor un număr de telefon - 0723 568 179 - conectat la cabinetul meu, unde aceştia pot suna şi reclama orice comportament abuziv al inspectorilor ANAF, iar eu mă voi ocupa personal de verificarea şi soluţionarea cu fermitate a celor semnalate. Sunt încrezător că ANAF-ul se va ridica la înălţimea aşteptărilor cetăţenilor prin profesionalism, onestitate şi seriozitate!’’

Am citit mesajul de mai sus de 5 ori sa ma asigur ca nu s-a gresit la "traducerea din pdf in doc" dupa care am cautat/studiat cv-ul dlui LUCIAN OVIDIU HEIUS - Presedinte ANAF (PNL) si m-am luminat. Imi inchipui cat se "amuza" inspectorii si directorii control fiscal dupa "directiva trasata" de seful ANAF.

Dle Presedinte LUCIAN OVIDIU HEIUS

  1. ANAF a imputat vreodata cheltuielile de judecata platite urmare a constatarilor eronate a inspectorilor ?
  2. Cand afirmati ca nu veti tolera nici un fel de abuz nu considerati ca desconsiderati profesionistii din mediul privat ? Dvs. aveti impresia ca economisti cu experienta si foarte bine pregatiti profesional achieseaza la "aberatiile" unui inspector ANAF ? Va asigur ca mita ofera doar evazionistii sau administratorii/responsabilii eceonomic care habar nu au de lege!
  3. Care sunt masurile reale de combatere a evaziunii fiscale ? 
  4. Cate plangeri penale a depus/transmis ANAF ptr faptul ca administratorii/directorii nu au declarat incapacitate de plata/faliment in termenul prevazut de lege (6 luni) ?
  5. In baza carui act normativ puneti la dispozitie un nr de telefon la care sa va sune orice contribuabil nemultumit ? Acordati si consultanta :) ? 
  6. Cum veti proceda in cazul in care vi se transmite o reclamatie dar in acelasi timp contribuabilul apeleaza la caile legale de atac (plangeri administrative, sesizari penale, actiuni in contencios, etc) ?

In fapt problema ANAF (nu de ieri sau de astazi) este gradul scazut de colectare datorita slabei pregatiri/ indolentei/ complicitatii inspectorilor / directorilor (DAVS) ANAF. Aveti la dispozitie o baza de date detaliata cu privire la situatia financiara a fiecarei companii. In acelasi timp exista legi (vezi Legea 31/1990 a societatilor comerciale sau Legea falimentului 85/2014) cu privire la conditiile in care o firma este obligata sa-si majoreze capitalul social in situatia in care se pierde 1/3 din capitalul social, sau sa tina o contabilitate bazata pe principiul prudentei si sa-si declare falimentul (este infractiune) in termen de 6 luni de la data la care a intervenit incapacitatea de plata si nu a declararii/constatarii!0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *