Modelul de dezvoltare economica si sociala in viziunea PSD

26-03-2017 07:09:17  |  Economie  |  0 comentarii

In plan intern, obiectivul consta in fundamentarea unei cresteri economice inteligente, sustenabile si incluzive, de natura a furniza premisele consolidarii unui stat puternic, proactiv si a unei societati echilibrate, cu o clasa de mijloc extinsa. Nevoia de a iesi din capcana modelului economic bazat pe avantajul unei forte de munca ieftine si trecerea la forta de munca calificata reprezinta principala provocare a urmatorilor ani. Consolidarea stabilitatii macroeconomice concomitent cu cresterea investitiilor publice si private vor fi de natura sa asigure convergenta nominala si reala cu nivelul mediu de dezvoltare din Uniunea Europeana.

Un alt pilon principal al modelului de dezvoltare il reprezinta cresterea potentialului economiei. Numai astfel vom putea indeplini deopotriva regulile fiscale la care ne-am angajat si stimularea crearii de locuri de munca bine platite. Vom incuraja capitalul autohton in acelasi timp cu o strategie consistenta de atragere a investitiilor straine directe mai ales in sectoarele cu valoare adaugata ridicata. Consideram ca Romania trebuie sa investeasca masiv in infrastructura si in fabrici noi. Nu mai putem doar sa vindem ce produc altii. Ne trebuie capacitati de productie noi si aici, pe langa investitiile private, credem ca si statul poate juca un rol prin Fondul Suveran de Investitii si Dezvoltare si schema de start-up propuse, prin investitii in industria de aparare, energie, tehnologia informatiei, industrie alimentara si altele.

In domeniul politicilor economice, obiectivul strategic il constituie implementarea unui alt model de politica industriala, care sa genereze cresterea economica inteligenta a Romaniei. Este prioritar ca Romania sa treaca de la modelul bazat pe industrii intensive in forta de munca slab calificata si industrii cu grad redus de prelucrare catre industrii inovative, energie si industrii ecologice. Politica industriala activa trebuie bazata pe subventii conditionate de indicatori de performanta, abordare policentrica si concentrare pe clusterele de competitivitate. Specializarea productiei pe industrii cu intensitate tehnologica ridicata va fi de natura sa genereze castiguri de competitivitate si sa reduca dependenta exporturilor romanesti de cateva ramuri industriale. Pilonii principali ai politicii de reindustrializare nationala sunt: cercetare-dezvoltare-inovare, dezvoltarea spiritului antreprenorial pentru dinamizarea pietei nationale, accesul la finantare si la pietele de capital, promovarea investitiilor ca factor de dezvoltare economica, stimularea accesarii fondurilor europene. Statul se va implica activ, in principal prin instituirea parghiilor necesare de dezvoltare, inclusiv constituirea de fonduri de investitii si prin demararea de proiecte de investitii publice cu impact semnificativ in regim greenfield sau brownfield, acordarea de facilitati pentru investitii private, indiferent de natura capitalului social (autohton sau strain).

Romania trebuie sa acceseze intrarea in cercurile virtuoase de dezvoltare. Doar asa vom ajunge la o crestere economica mai mare. Cresterea economica inseamna bunastare mai mare, inseamna venituri mai mari. Veniturile mai mari inseamna cerere de bunuri mai mare. Cererea de bunuri mai mare presupune cresterea ofertei de bunuri de catre firme si deci inseamna locuri de munca mai multe si mai bine platite, inseamna consolidarea clasei de mijloc, inseamna mai multi bani la buget, mai multe investitii si din nou o crestere economica sustenabila. Sustenabilitatea cresterii economice nu poate fi mentinuta fara a implementa o diseminare echitabila a beneficiilor cresterii economice. Si aici trebuie sa ne rupem de modelul actual - mult la putini si putin la multi. Trebuie sa prevenim polarizarea societatii - astazi 15% din populatie castiga 85% din venituri si 85% din populatie 15% din venituri. Vrem sa crestem si sa consolidam clasa de mijloc.

Egalitatea de gen reprezinta un domeniu prioritar in modelul social pe care il propunem. Intentionam sa promovam energic intregul set de prevederi antidiscriminare, pentru a creste eficienta lor. Avem in vedere atingerea acestui obiectiv inclusiv prin parteneriate cu organizatiile nonguvernamentale specializate. Romania va da un semnal ferm privind determinarea sa de a lupta cu fenomenul violentei impotriva femeilor.

Decizia Marii Britanii de a iesi din UE genereaza reasezari majore la nivel european, care implica atat provocari, cat si oportunitati pentru rolul Romaniei in UE. Contextul european este marcat si de intensificarea fenomenului terorist si de continuarea, chiar daca la cote mai scazute, a fluxurilor migratorii. Alti factori care pot determina mutatii semnificative cu privire la modelul de integrare europeana post-Brexit sunt alegerile din Franta si Germania din 2017.

Modelul economic pe care Guvernul il va aplica incepand cu 2017 este unul care vizeaza imbunatatirea mediului de afaceri din Romania, precum si cresterea bunastarii tuturor romanilor. Acest model economic este constituit din masuri ce se pot aplica economiei romanesti, implementate cu succes in unele state precum Polonia, Danemarca, Franta, Germania, Marea Britanie sau SUA, dar si din masuri noi a caror adoptare va duce la conturarea Romaniei ca statul din UE cu cea mai mica povara fiscala.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *