Trei, Doamne, si toti trei din PNL!

05-12-2021 06:51:08  |  Economie  |  0 comentarii

Pe ultima suta de metri Guvernul Citu a emis OUG nr. 117 din 4 octombrie 2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii. Alaturi de Florin-Vasile Citu semneaza Ministrul muncii si protectiei sociale, Raluca Turcan si Ministrul finantelor, Dan Vîlceanu.

Ordonanta prevede printre altele ca la articolul 260 alineatul (1) dupa litera r) se introduce o noua litera, litera s), cu urmatorul cuprins:

s) încalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 166 alin. (1) cu mai mult de o luna, de la data de plata a salariului, stabilita în contractul individual de munca, în contractul colectiv de munca aplicabil sau în regulamentul intern, dupa caz, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a platit salariul, cu exceptia situatiei în care angajatorul se afla sub incidenta Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei cu modificarile si completarile ulterioare.

Inteleg intentia Guvernului de a imbunatati gradul de protectie a salariatilor dar totodata am inteles ca atat semnatarii cat si functionarii care au intocmit textul de actului normativ habar nu au de ce se intampla in economia reala.

Florin-Vasile Citu, Raluca Turcan, Dan Vîlceanu & functionari:

1. Exista situatii in care salariul nu poate fi platit din culpa salariatului si nu a angajatorului;
2. Exista situatii in care salariatul nu doreste sa-si ridice in mod regulat salariul;
3. CNAS ramburseaza concediile medicale cu o intarziere de 4-5 luni;

Veti sanctiona "la gramada" toti angajatorii pentru simplu fapt ca fara vina lor se incadreaza intr-un text de lege scris de neprofesionisti ?

Mai mult a excepta sanctionarea angajatorului care se afla sub incidenta Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei pentru toate drepturile salariale neplatite fara a face distinctie intre salariile neplatite inainte de deschiderea procedurii si salariile curente este o alta dovada a faptului ca nu aveti competentele necesare ocuparii unor astfel de functii.

Dumitrascu Petrica

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *