Magazine de travel retail în aeroporturile internaționale ale României

26-07-2020 11:02:55  |  Economie  |  0 comentarii

Având în vedere faptul că operatorii economici care dețin magazine de travel retail în aeroporturile internaționale ale României întâmpină unele dificultăți în desfășurarea activității, respectiv cu privire la modul de formare în moneda euro al prețului de vânzare cu amănuntul pentru țigaretele comercializate în magazinele situate după locurile stabilite pentru efectuarea controlului vamal către pasagerii aeroporturilor aflați în trafic internațional, se  impune modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 86/2003, în sensul utilizării ca bază de calcul a cursului leu/euro stabilit de Banca Centrală Europeană pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie.

În prezent, preţurile de vânzare a mărfurilor comercializate în magazine de travel retail în aeroporturile internaționale ale României sunt exprimate în euro.
Ordonanţa Guvernului nr. 86/2003 nu conține prevederi cu privire la formarea prețului de vânzare cu amănuntul pentru țigarete în moneda euro.
Totodată, potrivit art. 343 alin. (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare,  preţul de vânzare cu amănuntul pentru orice marcă de ţigarete se stabileşte şi se declară de către persoana care eliberează pentru consum ţigaretele în România sau care importă ţigaretele şi este adus la cunoştinţa publică. De asemenea, conform alin. (10)  și (11) de la același articol preţul de vânzare al ţigaretelor nu poate depăşi preţul de vânzare cu amănuntul declarat în vigoare la momentul vânzării, iar vânzarea de ţigarete, de către orice persoană, către persoane fizice, la un preţ mai mic decât preţul de vânzare cu amănuntul declarat este interzis.

Ținând cont de faptul că transformarea prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor din moneda lei în moneda euro folosind cursul Băncii Centrale Europene care conține 4 zecimale, ar putea crea dificultăți întrucât nu există astfel de subdiviziuni ale monedei euro, este necesar a fi introduse unele prevederi referitoare la rotunjirea preţului de vânzare cu amănuntul pentru țigarete, obţinut în urma conversiei, la nivel de o zecimală, prin reducere, atunci când a doua zecimală este mai mică decât 5, şi prin majorare atunci când a doua zecimală este mai mare sau egală cu 5.

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *