Porcii ar putea într-o zi să ajute oamenii care au insuficiență hepatică

19-01-2024 05:50:29  |  International  |  0 comentarii

Un prim experiment arată cum porcii ar putea într-o zi să ajute oamenii care au insuficiență hepatică. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au atașat extern un ficat de porc de un corp uman în moarte cerebrală și l-au urmărit filtrarea cu succes a sângelui.

Chirurgii au atașat extern un ficat de porc de un corp uman în moarte cerebrală și l-au urmărit filtrarea cu succes a sângelui, un pas către încercarea tehnică la pacienții cu insuficiență hepatică.

Universitatea din Pennsylvania a anunțat joi noul experiment, o variantă diferită a transplanturilor de organe de la animal la om. În acest caz, ficatul de porc a fost folosit în afara corpului donat, nu în interior - o modalitate de a crea o „punte” pentru a susține ficatul defectuos, efectuând activitatea de curățare a sângelui organului în exterior, la fel ca dializa pentru rinichii afectați.

Transplantele de la animal la om, numite xenotransplant, au eșuat de zeci de ani, deoarece sistemul imunitar al oamenilor a respins țesutul străin. Acum, oamenii de știință încearcă din nou cu porci ale căror organe au fost modificate genetic pentru a fi mai asemănătoare oamenilor.

În ultimii ani, rinichii de la porci modificați genetic au fost transplantați temporar în donatori în moarte cerebrală pentru a vedea cât de bine funcționează, iar doi bărbați au primit transplanturi de inimă de la porci, deși ambii au murit în câteva luni.

U.S. Food and Drug Administration se gândește dacă să permită unui număr mic de americani care au nevoie de un nou organ să se ofere voluntari pentru studii riguroase fie ale inimii de porc, fie ale rinichilor.

Unii cercetători caută, de asemenea, să folosească ficatul de porc. Un ficat are complexități diferite față de rinichii și inimile: filtrează sângele, elimină deșeurile și produce substanțe necesare pentru alte funcții ale corpului. Aproximativ 10.000 de persoane sunt în prezent pe lista de așteptare din SUA pentru un transplant de ficat.

În experimentul Penn, cercetătorii au atașat un ficat de la un porc – unul modificat genetic de eGenesis – la un dispozitiv fabricat de OrganOx, care de obicei ajută la conservarea ficatului uman donat înainte de transplant.

Familia decedatului, ale cărui organe nu erau potrivite pentru donație, a oferit cadavrul pentru cercetare. Mașinile țineau sângele corpului în circulație.

Experimentul, desfășurat luna trecută, a filtrat sânge prin dispozitivul de ficat de porc timp de 72 de ore. Într-o declarație, echipa Penn a raportat că corpul donatorului a rămas stabil și ficatul de porc nu a prezentat semne de deteriorare.

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *