Profesia de bona - Noutati

30-12-2016 05:22:46  |  Sociale  |  0 comentarii

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a elaborat si a pus in dezbatere publica normele metodologice de aplicare a Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bona. Documentul reglementeaza procedura de recunoastere a calificarilor in vederea exercitarii profesiei de bona pe teritoriul Romaniei, aspectele referitoare la exercitarea acestei profesii, institutiile care elibereaza documentele necesare obtinerii acestui drept, aspectele referitoare la asigurarea calitatii serviciilor exercitate de bona, modelul planului de activitati, precum si modelul contractului de prestari servicii.

Proiectul de act normativ propune un model de asigurare a serviciilor de ingrijire si supraveghere a copilului pe timpul zilei, respectiv servicii instructiv-educative prin care se asigura ingrijirea, cresterea, protectia, educatia si invatarea copilului, folosind metode variate si alternative de educare si supraveghere.

Serviciile de ingrijire si supraveghere a copilului pe timpul zilei pot fi prestate in baza unui contract individual de munca incheiat intre bona si o persoana juridica acreditata ca furnizor de servicii sociale sau in baza unui contract de prestari de servicii incheiat intre bona si o persoana fizica autorizata, acreditata ca furnizor de servicii sociale.

Contractul individual de munca si contractul de prestari de servicii prevad, in anexa, ca parte integranta din contract, planul de activitati. Acest plan trebuie sa se elaboreze de comun acord cu reprezentantul legal al copilului, in functie de numarul de copii/categoria de varsta a copilului/copiilor, de nevoile individuale ale fiecaruia, ale familiei acestuia.

Planul de activitati se va revizui anual sau ori de cate ori este nevoie, in functie de progresul copilului, nevoile individualizate ale acestuia, programul reprezentantului legal. Serviciul public de asistenta sociala are obligatia sa asigure reprezentantilor copilului, la cerere, in mod gratuit, consiliere in vederea elaborarii planului de activitati. Pentru cetatenii altor state membre, furnizorul de servicii sociale incheie contractul individual de munca in baza atestatului de recunoastere a calificarilor/dreptului de exercitare a profesiei de bona in Romania, document care se elibereaza de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice in calitate de autoritate competenta, pentru profesia de bona.

Comentarii facebook

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *