Credite nevoi personale: Comision minim rambursare anticipata, rezilierea contractului de credit

Economie  |  0 comentarii

Am adoptat în cadrul şedinţei de Guvern de astăzi ordonanţa de urgenţă privind contractele de credit pentru consumatori. Am insistat ca acest act normativ să fie adoptat cât mai repede cu putinţă. Am apreciat efortul pe care Ministerul Economiei, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului au desfăşurat-o în colaborare cu Consiliul Concurenţei, astfel încât acest proiect de act normativ să intre în vigoare cât mai repede cu putinţă, în vederea protejării, atât cât se poate în aceste condiţii dificile de criză economică, a contractelor de credit pe care cetăţenii le au. O să mă refer la trei prevederi importante din această ordonanţă de urgenţă privind contractele de credit pentru consumatori.

În primul rând, această ordonanţă de urgenţă fixează foarte clar dreptul consumatorului de a rambursa anticipat creditul. Diferenţa faţă de situaţia existentă acum constă în aceea că acest comision de rambursare anticipată a creditului va fi de maxim 1%, în timp ce, în momentul de faţă, el variază între 4-5%. Mă refer la maxim 1% în cazul în care perioada este mai mare de 1 an. Şi mă refer la faptul că această compensaţie este stabilită sub formă de procentaj şi nu poate depăşi 1% din valoare creditului de rambursat anticipat, dacă perioada de timp dintre rambursare şi data convenită pentru încetarea contractului nu este mai mare de 1 an, respectiv 0,5%, dacă perioada este mai mică de 1 an.
Este o măsură în favoarea acelora care au credite astăzi - acest comision de rambursare anticipată va fi diminuat. În maxim în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe de urgenţă, băncile vor trebui, prin acte adiţionale, să modifice contractele de credit şi, implicit, să modifice comisionul de rambursare anticipată, comision care va fi de maxim 1%, în cazul în care perioada prevăzută în contract - repet - este mai mare de 1 an sau de 0,5%, dacă este sub 1 an. Acest lucru va permite ca cetăţenii României să poată plăti costul creditelor la dobânzi şi la situaţii mai avantajoase. Vor putea obţine refinanţări ale creditelor pentru a-şi putea plăti ratele la bănci în condiţii mai avantajoase. În perioada următoare, acest lucru se va întâmpla prin intervenţia directă a băncilor, în baza ordonanţei de urgenţă care va fi publicată în perioada următoare.



În al doilea rând, este foarte important ca, prin această ordonanţă de urgenţă, comunicarea către consumatori ale informaţiilor pre-contractuale se face prin intermediul unui formulat standardizat. Cu alte cuvinte, cei care doresc să încheie un contract de credit, să ia un împrumut, vor primi, înainte de semnarea contractului de credit, un formular standard care le va permite să compare mai multe oferte pentru a lua o decizie, cea mai bună decizie cu privire la creditul pe care doresc să încheie. Adică acest formular standardizat le va permite oamenilor să compare condiţiile, situaţiile oferite de diverse bănci, astfel încât să ia cea mai bună decizie, decizie care să fie luată înainte de semnarea contractului, prin impunerea obligaţiei băncilor de a avea un formular standardizat cu privire la aceste condiţii.

În al treilea rând, în baza acestei ordonanţe de urgenţă, consumatorul - adică cel care intenţionează să ia un credit sau, dacă l-a luat, este în ipostaza de a fi deja cu un contract de credit - are dreptul să se retragă din contract fără a invoca motive în termen de 14 zile calendaristice. Cu alte cuvinte, după publicarea acestei ordonanţe de urgenţă, orice cetăţean al României care încheie cu o bancă un contract de credit, are posibilitatea ca, în 14 zile după încheierea contractului, să se retragă din contractul de credit fără a invoca motive, astfel încât, dacă a găsit o formulă mai avantajoasă, să poată să opteze pentru cea din urmă. Este încă o măsură în sprijinul consumatorului, astfel încât, într-o economie de piaţă, să-i oferim cetăţeanului alternative pentru a-şi găsi cele mai bune soluţii financiare în cazul diverselor contracte de credit. Alte detalii sau răspunsuri punctuale şi tehnice pe marginea acestei ordonanţe de urgenţă vă vor fi oferite de colegii mei.

Data: 09.06.2010





0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *