Crap - retete usor de facut acasa o mancare de crap
Stufat de crap
Ingrediente: 1 kg de fileuri de crap, 3 cartofi, 2 rosii, 2 cepe, 2 lamai, 2 catei de usturoi, 1/2 legatura de patrunjel, 4 fire de marar, 6 linguri de untdelemn, sare, piper.Adaugati rosiile cojite si tocate, usturoiul pisat si 150 ml apa. Adaugati sare si piper. Lasati sa scada mancarea pe foc viu, apoi puneti bucatile de peste peste legume. Acoperiti mancarea cu o lamaie taiata felii. Acoperiti cratita si lasati sa mijoteasca pe foc mic, vreme de 15 minute. Inainte de a servi stufatul, scoateti bucatile de lamaie. Presarati patrunjel si marar tocat. Decorati mancarea cu sferturi de lamaie si serviti-o imediat.
Saramură de crap românesc
Ingrediente: 1 crap romanesc de aproximativ 2-3 kg, 3-4 rosii, 5 legsturi de patrunjel, 1 gogosar rosu, 2 ardei iuti (verzi), 3 lingurite delikat de legume, jumatate cutie suc de rosii, sare de bucatarie grunjoasa.Saramură de crap picantă
Ingrediente: 1 kg crap, o lingurita ulei, 1 ardei iute, sare.Saramură de crap cu ardei gras
Ingrediente: 1 peste de cca 700 g, 6 rosii, 1 legatura marar, 1 legatura parunjel, 1 capatina de usturoi, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 2 ardei iuti, sare, un virf de boia iute.Saramură de crap aromată cu sos de rosii
Ingrediente: 1,5 kg crap, 100 g rosii in bulion, 50 ml ulei, sare, piper, cimbru, usturoi.Saramură de crap cu mujdei de usturoi
Mod de preparare: Se curata pestele, se spala si se cresteaza pe spate in 3-4 locuri. Se sareaza bine si se lasa sa stea asa 30 minute. Se pune apoi pe gratar sau pe o tabla pe care s-a presarat sare impreuna cu rosiile si ardeii capia. Se frige pe toate partile. Cand este fript, pestele se pune intr-o farfurie adanca, iar deasupra lui se pun rosiile fripte taiate felii si ardeii capia curatati de coaja si taiati fasii. Deasupra se adauga multa apa calda, in care s-a pus putin mujdei de usturoi si un ardei iute intreg. Se presara patrunjel tocat si se serveste cu mamaliguta calda.
Plachie de crap în vin
Ingrediente: 1 kg crap, 4 linguri ulei, 5-6 cepe mari, 1 lingura bulion, 2 linguri faina, 2-3 boabe piper, 2-3 boabe ienibahar, 1 pahar vin, citeva felii de lamiie, sare.Plachie de crap cu morcovi si ceapa
Ingrediente: 1 kg crap, 4 cepe, 125 ml ulei, pastă de tomate, 100 ml vin alb, 4 căţei de usturoi, 500 g roşii, 2 ardei graşi, 1 frunză de dafin, pătrunjel, cimbru, sare, piper, 4 morcovi, 500 g cartofi mici, boia dulce, 1 lămîie, 100 g unt.Se introduce tava în cuptor şi se ţine circa 20-30 de minute. Morcovii se curăţă de coajă, se fierb şi se taie bastonaşe. Cartofii se curăţă de coajă, se fierb în apă cu sare, se scurg şi se amestecă bine cu untul tăiat cubuleţe. Se adaugă o linguriţă de boia dulce, sarea şi piperul. Se servesc alături de plachia de peşte, presărate cu cimbru proaspăt tocat. La plachie, se pot adăuga şi felii de lămîie atunci cînd se introduce tava în cuptor.
Plachie de crap ca in Delta lipoveneasca
Ingrediente: 2 kg peste, 2,5 kg ceapa, 250 ml ulei, 150 g pasta de tomate, 100 ml vin, 100 g usturoi, 500 g rosii, 150 g ardei gras, 1 legatura verdeata, sare, piper, cimbru, boia, dupa gust.Marinată de crap doua retete
Ingrediente: 1 kg crap, 3 linguri ulei, 2 linguri faina, sare, 1 ceasca otet, 1 ceasca apa, 3-4 boabe ienibahar, 2-3 foi dafin, 2 bucati zahar (facultativ), sare.Mâncărică de crap
Ingrediente: 800 g peste, 1 kg de rosii, 6 cepe, 150 g ulei, cimbru, 1/2 pahar de vin rosu, sare, piper, 1/2 lingurita zahar, 1 lingura faina.Crap sicilian
Ingrediente reteta crap sicilian importata din Italia: 1 crap, 2 cepe, usturoi, verdeata tocata, 1 telina, 4 rosii mari, 1 pahar vin alb, 1 ceasca ulei, sare, piper boabe.Cum se prepara: Se curata si se spala crapul (fie sicilian dar e bun si cel romanesc), se taie felii si se lasa sa stea cat timp se pregateste sosul. Se curata cepele, se taie pestisori si se pun in ulei fierbinte impreuna cu telina tocata marunt, usturoi dupa dorinta, rosiile decojite si taiate felii subtiri si o ceasca de apa. Amestecul se lasa in ulei sa fiarba acoperit 30 min., apoi se sareaza, se pipereaza si se adauga vinul.In sosul obtinut se pune pestele si se acopera din nou vasul in care se face. Se fierbe 10 min., apoi se scade la cuptor. Se serveste fierbinte, cu verdeata tocata deasupra.
Rasol de crap cu legume si zarzavat
Ingrediente: 1 kg crap, 1 ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, 2-3 boabe piper, 1 foaie dafin, 2 linguri zeama de lamiie, 2 linguri ulei, 2-3 cartofi, sare.Mod de preparare: Se curata pestele, se spala, se sareaza si se lasa cu sarea 10-15 minute. In acest timp se pune la fiert zarzavatul curatat cu 1 kg apa, putina sare, piper si foaie de dafin. Se lasa sa fiarba pina cind se moaie zarzavatul, apoi se trage cratita de la foc, se pun cartofii taiati in sferturi, se lasa sa dea 2-3 clocote apoi bucatile de peste. Se lasa sa fiarba la foc incet si acoperit cu capac pina cind pestele si cartofii sint gata. Dupa ce s-a racit, pestele se scoate din cratita asezindu-l in mijlocul unei farfurii de servit, iar in jurul lui se aranjeaza cartofii si zarzavatul fiert. Se amesteca uleiul cu zeama de lamiie si cu 2-3 linguri din zeama in care a fiert pestele, se toarna peste peste si peste legume, apoi se presara cu patrunjel tocat.
Crap pe cartofi si rosii rumenit la cuptor
Ingrediente: 750 g-1 kg peşte (crap), 750 g cartofi, câţiva căţei de usturoi, piper, verdeaţă, 100 ml ulei, 300 g roşii, cimbru, sare.Cum se preparara: Se curăţă crapul, se spală, se împarte în porţii. Cartofii se taie rotund ca la musaca şi se fierb pe jumătate; se întinde un strat gros de cartofi rondele într-o tavă unsă cu ulei. Bucăţile de crap se aşază peste cartofi; se presară usturoiul tocat mărunt, verdeaţa, cimbrul. Se acoperă cu felii de roşii sau jumătăţi de roşii opărite şi curăţate de pieliţă. Se toarnă uleiul care a rămas, se dă la cuptor, unde se lasă circa 20-30 de minute. Se serveşte cu salată verde sau castraveciori acri.
Crap marinaresc cu ciuperci si zeama de peste
Pentrui reteta iti trebuie: 1 kg crap, 100 ml ulei, 100 grame de ceapă, 200 ml vin roşu, 300 grame de ciuperci, 1/2 kg arpagic, piper, sare, 1 lingură de făină, 1 lingură de ulei, zeamă de peşte.Cum gatesti mancarea: Ceapa tocată foarte mărunt se înmoaie în ulei încins (fără să fumege!), fără să se rumenească. Se pune deasupra peştele tăiat în bucăţi. Se adaugă vinul roşu, piper şi sare. Se unge peştele cu ulei, se acoperă şi se dă la cuptor, lăsându-l să se înăbuşe, având grijă ca să nu se ardă ceapa. Când s-a copt bine peştele, se adaugă ciupercile, care au fost mai întâi călite, arpagicul, de asemenea înăbuşit şi un sos preparat dintr-o lingură de făină prăjită şi rumenită, o lingură de ulei, stins cu zeamă de peşte, atât cât sosul să rămână potrivit de legat. Se dă la cuptor 5 minute. Arpagic înăbuşit se alege arpagic mic, se taie la vârf şi se opăreşte cu apă clocotită. Se lasă să se răcească, se curăţă, se sărează şi se pune într-o cratiţă acoperită, cu puţin ulei şi apă, să fiarbă la foc potrivit.
Se lasă pe foc până când arpagicul se înmoaie şi se rumeneşte puţin (atenţie, să nu scadă complet zeama; se completează cu apă şi se scutură din când în când vasul).
Cum se gateste crapul la protap
Pentru prepararea crapului la proţap aveti nevoie in primul rand de cat mai mult peste. Dupa care va anuntam ca crapul la protap este recomandat sa fie gatit in aer liber, ca si carnea de miel sau porc la protap. Folositi o groapa cu jar, infige-ti o ramura de lemn adecvata greutatii pestelui, inclinata inspre jaratic. Unge crapul cu putin ulei ()de masline preferat) si pe dinauntru si pe dinafara si infige-l cu capul in protap (lemnul) astfel ca partea de jos a lui sa fie la o distanta de 30-40 cm deasupra jarului, sa nu se arda. Se frige incet pina cind se rumeneste peste tot.Crap la cuptor cu cimbru, rosii, lamaie stropit cu vin
Ingrediente: 1 crap, 2 linguri cu virf de unt, 3-4 rosii, 3 ardei grasi, o lamiie, 6-7 linguri de ulei, 2-3 catei de usturoi, 2 buc. ceapa, patrunjel, sare, piper, cimbru, 1 pahar mic cu vin.Cum il prepari: Se curata si se spala crapul, se taie in bucati potrivite, se pune intr-o tava emailata, se presara cu sare, cimbru, piper, apoi se asterne ceapa taiata felii subtiri, combinata cu felii de rosii si de ardei. Se adauga usturoiul (mujdei), patrunjelul tocat si felii de lamaie fara coaja. Deasupra, se toarna uleiul si vinul. Se da vasul la cuptor, cu foc potrivit, timp de 40-50 de minute. Daca se pune pestele intreg, in interior se presara piper, cimbru si mujdei de usturoi.
Crap la cuptor dupa metoda pescaresca
Ce iti trebuie pentru reteta crap pescaresc: 1 crap marisor, 2 rosii (sau rosii in bulion), cativa catei usturoi si cimbru. Modul de preparare: Crapul cu solzi, se taie pe spate. Se pune cu solzii in jos si i se deschide burta in asa fel ca sa fie plat, intr-o tava unsa cu 1 lingura ulei si putina apa. Se pune sare, piper, usturoi pisat si felii de rosii (fie proaspete fie conservate) si un pic de cimbru. Se lasa la cuptor, descoperit, la foc mediu pentru 45 min. Se lasa in tava pentru 10 min. afara din cuptor. Solzii vor forma o coaja care se desface singura. Se poate servi cald sau rece cu mamaliga, salata, mujdei de usturoi.Crap in sos de vin la cuptor
Ingredientele necesare retetei: un crap fara cap, o ceasca de ulei, un pahar vin alb, o lingura bulion, usturoi, sare, piper boabe, 1 lamaie.Cum se gateste crapul la cuptor in sos de vin: Se curata pestele, se cresteaza in cateva locuri pe spate, se sareaza si se lasa sa stea o jumatate de ora inainte de a se pune in tava. Se prepara un sos din: 1 ceasca apa calda, 1 lingura bulion, usturoi curatat si taiat marunt, vin, sare si piper boabe. Crapul se aseaza intr- o forma, se acopera cu sosul si se introduce la cuptor pentru o ora. Mancarea se serveste calda, stropita cu zeama de lamaie si cu garnitura de cartofi fierti.
Crap la cuptor cu legume si retete de crap la gratar
Cum se prepara mancarea: Se curata carpul, se spala si se sterge pe dinauntru si pe dinafara cu un servet umed. Se incinge uleiul intr-o cratita mijlocie si se calesc morcovii si telina circa 5 minute, amestecand intruna. Se adauga bulionul, apa, sare si piper si se lasa sa fiarba incet, fara capac, aproximativ 5 minute. Se incinge cuptorul la 210 grade C. Se rastoarna legumele intr-o forma termorezistenta, se aseaza pestele peste ele si se acopera cu feliile de rosii (ca tiglele). Deasupra se presara ceapa taiata rondele, se sareaza si se pipereaza. Se da pestele la cuptor si se lasa 30 de minute sa se patrunda (este gata cand carnea se desface usor cu furculita). Se serveste fierbinte. Pestele se da la cuptor chiar inainte de a-l servi. Legumele, in schimb, se pot prepara cu cateva ore mai devreme si se tin la frigider.
Crap calugaresc
Ingrediente 1 kg crap, 50 g ceapă, 50 orez, 1-2 linguri de bulion de roşii, 1 legătură de pătrunjel, ulei. Se gateste astfel: Se curăţă peştele, se spală, se eviscerează. Ceapa, bine spălată, tocată mărunt, se căleşte în puţin ulei. Când începe să prindă o culoare aurie (focul să nu fie tare!) se adaugă orezul spălat, pătrunjelul tocat mărunt, zeamă de zarzavat sau bulion de peşte aromat, 1 lingură bulion de roşii. Orezul trebuie să fiarbă încet; când este aproape gata, se pune sare, piper, se lasă să se răcească puţin (orezul nu trebuie să fie zemos, ci bine legat). Se umple peştele cu orezul astfel pregătit, se aşază pe varză (acră) călită şi se dă la cuptor, după ce l-am uns bine cu ulei.Crap cu arpagic
Crap cu ciuperci
Crap cu mentă
Crap cu orez
Crap cu roşii şi usturoi
Crap cu sos de ceapă
Crap cu sos de roşii şi ardei kapia
Cum se prepara crapul la cuptor: Roşiile tăiate în bucăţele şi curăţate de seminţe se dau în clocot, apoi se trec prin sită şi se condimentează cu sare, piper şi foaia de dafin mărunţită. Peştele se curăţă, se eviscerează, se spală şi se zvântă bine. Se taie în patru bucăţi şi se freacă bine cu sare şi piper. Ardeii se spală, se curăţă de seminţe şi de nervuri şi se taie în fâşii. Se încing într-o tigaie 3 linguri de ulei, se prăjeşte peştele pe ambele părţi, apoi se pune într-o formă de sufleu. Se încinge restul de ulei în tigaie, se adaugă ardeii şi usturoiul zdrobit, se călesc şi se toarnă peste peşte. Se adaugă sosul de roşii şi se presară cu puţin pătrunjel tocat. Se rumeneşte peştele în cuptorul încins circa 20 de minute şi, înainte de a-l servi, se presară cu restul de pătrunjel.
Crap cu sos picant
Cum gatim: Se curăţă de solzi un crap de 1-1,5 kg, se evis-cerează, se spală, se sărează, se stropeşte cu ulei şi se dă la cuptor. Se pune la fiert apă cu foi de dafin, piper, tarhon, usturoi pisat mărunt. După ce a dat câteva clocote, se strecoară şi se toarnă peste bucata de crap din tavă. Se stropeşte peştele mereu; când începe să se înmoaie, se adaugă 2-3 linguri de bulion de roşii. Când s-a rumenit peştele, se scoate din tavă şi se taie în felii nu prea late. Se serveşte cu cartofi pai şi un vin alb sec.
Crap cu sos roşu şi caşcaval
Prepararea retetei: Pestele curatat si spalat se lasa 1/2 ora cu sare. Se asaza apoi in tava cu rosiile taiate felii, ceapa taiata pestisori, untul topit si cel proaspat, uleiul, vinul, otetul de vin, sare, piper, foi de dafin, 100g cascaval ras. Se da la cuptor si cind pestele este bine patruns si rumenit se asaza pe farfuria de servit. Deasupra se toarna sosul in care a fiert, strecurat prin sita. Se toarna apoi smintina si restul de cascaval ras. Se mai da la cuptor ½ ora sa se rumeneasca. Se serveste fierbinte cu unt proaspat pe deasupra.
Crap cu sparanghel
Aveti nevoie de 8 felii frumoase de crap, 500 g sparanghel, 60 g unt, 1 lingura de faina, 100 ml smantana, sare, zahar. Dupa
ce le aveti faceti in felul urmator: Feliile de crap sarate se
rumenesc in 40 g unt, apoi se asaza intr-un vas termorezistent si se
acopera cu urmatorul sos: sparanghelul curatat si taiat in bucati cat
degetul se fierbe pana devine moale in apa sarata si indulcita (putin). Cu
untul ramas se pregateste din faina un rantas deschis la culoare, care
se stinge cu apa in care a fiert sparanghelul, astfel incat sa se obtina
un sos dens. La acesta se adauga smantana, sparanghelul scurs de apa si untul in care s-a prajit pestele. Sosul
se repartizeaza pe feliile de peste, apoi vasul se da la cuptor numai
pana cand se infierbanta. Se garniseste cu cartofi prajiti. Crap cu cu usturoi, roşii şi mozzarella
Crap cu vin negru
Crap în foi de dafin stropit cu vin roşu
Crap la cuptor cu pasta de rosii si ceapa
Ingrediente: 1 kg crap, 3 cepe, o lingura pasta de rosii, 3 linguri ulei, 1 pahar vin alb, 4 catei usturoi, 1 foaie de dafin, citeva boabe de piper, sare.Mod de preparare: Se curata crapul, se spala, se scurge bine si se sareaza pe deasupra si inauntru, apoi se lasa sa stea cca 15 minute. Ceapa, taiata in felii foarte subtiri, se pune intr-o tava impreuna cu uleiul, pasta de rosii, vinul, sarea, piperul, foaia de dafin si usturoiul. Deasupra se pune pestele intreg, uns cu ulei. Se introduce tava la cuptor. Din cind in cind se stropeste pestele cu zeama din tava. Dupa cca o ora crapul este gata. Se poate servi cald sau rece.
Crap la cuptor cu cartofi si bulion
Alege pestele, crap, ciortan sau ciortocrap (pentru cei care au cunostinte de merceologie) de preferinta, de 1-1,5 kg, 2-3 cepe, cartofi, usturoi, un pahar de vin alb sec, o ceşcuţă de ulei, 2 foi de dafin, boabe de piper, bulion de roşii, ulei, sare.Pregasteste mancarea de crap in felul urmator: curăţă crapul, sărează pe afară şi înăuntru, lasă să stea aşa 1/2 oră. Se taie 2-3 cepe felii subţiri (opărite, apoi trecute prin apă rece); se aşază crapul în tavă, cu burta în jos, sprijinit de cartofi curăţaţi şi tăiaţi bucăţi. Se pun ceapa, un căţel de usturoi, un pahar de vin alb sec, o ceşcuţă de ulei, 2 foi de dafin, boabe de piper, bulion de roşii sau un sos de roşii gros. Se unge bine crapul cu ulei, se dă ia cuptor cam o oră. Se unge din când în când cu sosul din cratiţă. Dacă scade prea tare înainte de a fi peştele gata, se mai pune puţină apă. Se scoate usturoiul înainte de a servi.
Crap la cuptor cu frunze de dafin, sare si piper
Ingrediente: Un crap de peste 1 kg, 3 cepe, 1 lingură plină cu pastă de roşii, 3 linguri de ulei, 1 pahar cu vin alb, 4 căţei de usturoi, 1 foaie de dafin, câteva boabe de piper, sare.Cum se gateste: Se curăţă crapul, se spală, se scurge bine, se sărează pe deasupra şi înăuntru, apoi se iasă să stea aproximativ 15 minute. Ceapa, tăiată în felii foarte subţiri, se pune într-o tavă, împreună cu uleiul, pasta de roşii, vinul, sarea, piperul, foaia de dafin şi usturoiul. Deasupra se pune peştele întreg, uns cu ulei. Se introduce tava în cuptor. Din când în când, se stropeşte peştele cu zeama din tavă. După 3/4 oră -1 oră crapul este gata. Se poate servi cald sau rece.
Crap gatit la cuptor cu ciuperci, orez si alte mirodenii
- Crap umplut cu ciuperci
Preparare: Se curăţă peştele de solzi, se goleşte de intestine şi se scot cu atenţie oasele de la burtă. Se sărează pe dinăuntru şi pe dinafară. Se lasă să stea aşa până când se pregăteşte umplutura. Se toacă ciupercile şi se pun într-o cratiţă împreună cu uleiul, ceapa tocată mărunt şi ţelina dată prin răzătoare. Se lasă să scadă la foc mic, cu cratiţa acoperită. Când amestecul s-a înmuiat bine, se pune într-o farfurie adâncă şi se amestecă cu miezul de la o felie de pâine înmuiat şi bine frământat, cu verdeaţa tocată, sare şi piper măcinat. Amestecul se omogenizează şi se introduce în burta crapului. Peştele se înconjoară cu o aţă de bumbac, se pune într-o formă şi se introduce la cuptor cu o cană de apă caldă, sare, boabe de piper şi frunze de ţelină. La cuptor se ţine 30 min., la foc potrivit. Se adaugă vinul, se întoarce peştele şi se continuă frigerea încă 30 min. Se scoate forma din cuptor, se lasă să se răcească, apoi se serveşte crapul tăiat felii groase, cu umplutura alături, stropit cu sosul în care s-a făcut.
- Crap umplut cu ciuperci şi nucşoară
Preparare: Se curata pestele, se scot intestinele, se spala, se sterge si se sareaza. Ciupercile spalate se taie feliute subtiri si se inabusa in putin unt cu ceapa rasa, usturoi pisat, nucsoara, o lingurita de patrunjel tocat marunt, piper, sare, faina si bulion proaspat. Se umple burta crapului cu acest amestec si se coase. Se asaza pestele intr-o tava, punind restul de unt taiat bucatele si 2-3 linguri de apa si se da la cuptor o ora. Se stropeste din cind in cind pestele cu sosul din tava. Dupa ce s-a copt, se asaza pestele pe o farfurie, se scoate ata, se toarna restul de sos din tava si se serveste fierbinte.
- Crap umplut cu ciuperci şi orez
Prepararea mancarii: Peştele se curăţă de solzi, se eviscerează, se taie capul, se spală şi se sărează. Se lasă să stea o oră la rece. Cepele şi ardeiul tocate mărunt se călesc în ulei încins, apoi se adaugă orezul spălat şi scurs. Se călesc împreună pînă cînd compoziţia prinde culoare, după care se adaugă 200 ml de apă şi se fierbe la foc mic.Separat, ciupercile tocate mărunt se înăbuşă în unt cu sare şi piper. Amestecul se toarnă peste orez. Cu această compoziţie se umple peştele care se stropeşte cu vin şi se introduce în cuptorul încins, pînă se rumeneşte. Se serveşte cald, cu salată de sezon şi cu felii de lămîie.
- Crap umplut cu verdeaţă
Cum il prepari: Se ia crapul si se curata de solzi, i se scot intestinele si se taie capul si coada. Se spala, iar apoi se lasa sa se scurga. Se unge cu ulei si se freaca cu sare si piper. Se pregateste umplutura din 2 cepe, patrunjel si marar, care se freaca toate cu sare. Se umple apoi crapul si se fixeaza burta cu scobitori pentru a nu se desface la cuptor. Se aseaza in tava unsa cu putin ulei si in care se adauga putina apa si se da la cuptor la foc moderat, avand grija sa stropim crapul din cand in cand cu zeama din tava. Se curata cartofii, morcovii, telina, pastaile, ceapa si se adauga in tava dupa 45 de minute. Se adauga sare, piper si rosiile decojite cu 10 minute inainte de a opri focul. Se serveste cu lamaie si verdeata.
Posteaza un comentariu
Campurile marcate sunt obligatorii *
0 Comentarii la articol