Crap - retete usor de facut acasa o mancare de crap

Retete de facut acasa   |  0 comentarii

Stufat de crap

Ingrediente: 1 kg de fileuri de crap, 3 cartofi, 2 rosii, 2 cepe, 2 lamai, 2 catei de usturoi, 1/2 legatura de patrunjel, 4 fire de marar, 6 linguri de untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: Daca fileul de crap e format dintr-o singura bucata, taiati-o felii in grosime de 2-3 cm. Curatati si spalati cartofii si morcovii, taiati-i in bucati potrivite. Curatati si tocati ceapa. Prajiti toate legumele vreme de 10 minute intr-o cratita.
Adaugati rosiile cojite si tocate, usturoiul pisat si 150 ml apa. Adaugati sare si piper. Lasati sa scada mancarea pe foc viu, apoi puneti bucatile de peste peste legume. Acoperiti mancarea cu o lamaie taiata felii. Acoperiti cratita si lasati sa mijoteasca pe foc mic, vreme de 15 minute. Inainte de a servi stufatul, scoateti bucatile de lamaie. Presarati patrunjel si marar tocat. Decorati mancarea cu sferturi de lamaie si serviti-o imediat.

Saramură de crap românesc

Ingrediente: 1 crap romanesc de aproximativ 2-3 kg, 3-4 rosii, 5 legsturi de patrunjel, 1 gogosar rosu, 2 ardei iuti (verzi), 3 lingurite delikat de legume, jumatate cutie suc de rosii, sare de bucatarie grunjoasa.
Mod de preparare: Pestele, fara cap, curatat de solzi (cu tot cu oase, nu file) se portioneaza, se da prin sarea grunjoasa si se coace pe gratar. Cand e gata, se pune intr-un vas si se acopera cu un stergar sau un capac. Se pun apoi pe gratar rosiile si gogosarul. Separat, se pregateste sosul, dupa cum urmeaza: Intr-o oala se fierb 2,5 l apa. Cand apa incepe sa clocoteasca se adauga delicatul si se fierbe, in continuare, la foc mic aproximativ 4 minute. Apoi, se adauga gogosarul si rosiile decojite si tocate marunt, sucul de rosii si ardeiul iute (dupa gust) lasandu-se pe foc aproximativ 5 minute. Se toaca marunt 3 legaturi de patrunjel, se adauga peste sos si se opreste focul, acoperindu-se oala cu un capac. Dupa aproximativ 4 minute se adauga pestele si cele 2 legaturi de patrunjel ramase, de asemenea, tocate mrunt. Se acopera oala cu un capac. Sarea folosita la gratar si delicatul sunt suficiente. Nu se mai adauga sare. Se poate servi dupa aproximativ 10-15 minute, cu mamaliguta si vin alb sec.

Saramură de crap picantă

Ingrediente: 1 kg crap, o lingurita ulei, 1 ardei iute, sare.
Mod de preparare:  Crapul curatat si spalat se taie in doua de-a lungul sirei spinarii, se sareaza si se lasa sa se zvinte. Se pune pe gratarul uns cu ulei si incins si se rumeneste pe ambele parti, apoi se aseaza intr-un castron. Separat, se fierbe apa cu sare si se pune ardeiul taiat marunt. Se toarna fierbinte peste peste. Se acopera castronul cu un capac si se lasa 5-10 minute. Se serveste cu mamaliguta calda.

Saramură de crap cu ardei gras

Ingrediente: 1 peste de cca 700 g, 6 rosii, 1 legatura marar, 1 legatura parunjel, 1 capatina de usturoi, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 2 ardei iuti, sare, un virf de boia iute.
Mod de preparare: Pestele se trece prin malai si se pune la prajit, legumele se pun pe o plita la copt, separat se face un mujdei de usturoi frecat bine cu putin ulei, apoi legumele se curata de coaja si se taie in bucatele potrivit si se pun in mujdeiul facut, se adauga verdeata, ardeiul iute, sarea si boiaua dupa gust si se amesteca totul. Dupa ce pestele s-a prajit bine pe ambele parti se scoate pe o farfurie. Pe o farfurie se pune pestele, iar peste el se pune saramura obtinuta. Se orneaza cu o felie de lamiie.

Saramură de crap aromată cu sos de rosii

Ingrediente:  1,5 kg crap, 100 g rosii in bulion, 50 ml ulei, sare, piper, cimbru, usturoi.
Mod de preparare:  Pestele se curata, se despica pe burta, se spala. Se detaseaza burta, se taie in bucati care, dupa ce se ung cu ulei, se condimenteaza su sare, piper si cimbru. Se frig pe o plita sau pe un gratar. Dupa ce s-au fript, se asaza pe un platou. Se fierb 300 ml apa cu sare. Uleiul ramas si rosiile in bulion se amesteca cu usturoiul pisat. Apa fiarta se toarna peste peste, apoi se adauga sosul de rosii si usturoiul.

Saramură de crap cu mujdei de usturoi

Ingrediente: 1 crap, sare, usturoi, ardei iute, patrunjel, 2-3 rosii, 2-3 ardei capia.
Mod de preparare: Se curata pestele, se spala si se cresteaza pe spate in 3-4 locuri. Se sareaza bine si se lasa sa stea asa 30 minute. Se pune apoi pe gratar sau pe o tabla pe care s-a presarat sare impreuna cu rosiile si ardeii capia. Se frige pe toate partile. Cand este fript, pestele se pune intr-o farfurie adanca, iar deasupra lui se pun rosiile fripte taiate felii si ardeii capia curatati de coaja si taiati fasii. Deasupra se adauga multa apa calda, in care s-a pus putin mujdei de usturoi si un ardei iute intreg. Se presara patrunjel tocat si se serveste cu mamaliguta calda.

Plachie de crap în vin

Ingrediente: 1 kg crap, 4 linguri ulei, 5-6 cepe mari, 1 lingura bulion, 2 linguri faina, 2-3 boabe piper, 2-3 boabe ienibahar, 1 pahar vin, citeva felii de lamiie, sare.
Mod de preparare: Pestele, curatat si spalat, se taie in bucati, se sareaza si se lasa sa stea 15-20 minute. Apoi se sterge fiecare bucata cu un servet curat si uscat. Se da prin faina si se prajeste in ulei fierbinte pe ambele parti. In uleiul ramas de la prajirea pestelui, se prajeste ceapa taiata pestisori. Cind ceapa se ingalbeneste, se adauga bulionul, vinul, sarea, piperul, ienibaharul, feliile de lamiie si bucatile de peste prajit. Se da la cuptor la foc mic si se lasa pina ce scade. Se poate servi cald sau rece.

Plachie de crap cu morcovi si ceapa

Ingrediente: 1 kg crap, 4 cepe, 125 ml ulei, pastă de tomate, 100 ml vin alb, 4 căţei de usturoi, 500 g roşii, 2 ardei graşi, 1 frunză de dafin, pătrunjel, cimbru, sare, piper, 4 morcovi, 500 g cartofi mici, boia dulce, 1 lămîie, 100 g unt.
Mod de preparare:  Peştele se curăţă, se eviscerează, se spală şi se porţionează. Se presară sare, piper şi se aşază într-o tavă. Cepele se curăţă, se taie peştişori şi se pun într-o cratiţă cu ulei. Se adaugă ardeii graşi curăţaţi de seminţe şi tăiat in felii, două linguri de pastă de tomate dizolvată cu puţină apă şi usturoiul pisat. Se călesc cîteva minute, se condimentează, se adaugă frunza de dafin şi un litru de apă. Se fierb 15-20 de minute, se pun peste peştele din tavă împreună cu roşiile tăiate în felii şi o legătură de pătrunjel tocat.
Se introduce tava în cuptor şi se ţine circa 20-30 de minute. Morcovii se curăţă de coajă, se fierb şi se taie bastonaşe. Cartofii se curăţă de coajă, se fierb în apă cu sare, se scurg şi se amestecă bine cu untul tăiat cubuleţe. Se adaugă o linguriţă de boia dulce, sarea şi piperul. Se ser­vesc alături de plachia de peşte, presărate cu cimbru proaspăt tocat. La plachie, se pot adăuga şi felii de lămîie atunci cînd se introduce tava în cuptor.

Plachie de crap ca in Delta lipoveneasca

Ingrediente:  2 kg peste, 2,5 kg ceapa, 250 ml ulei, 150 g pasta de tomate, 100 ml vin, 100 g usturoi, 500 g rosii, 150 g ardei gras, 1 legatura verdeata, sare, piper, cimbru, boia, dupa gust.
Mod de preparare: Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se spala, se portioneaza, se sareaza si se condimenteaza cu piper. Ceapa şi ardeiul gras se curata, se spala, se taie felii si se inabusa in ulei cu putina apa. Se adauga pasta de tomate dizolvata in apa, boiaua de ardei, cimbrul praf, usturoiul curatat si taiat marunt, sare si apa. Se amesteca componentele usor si se fierb cca 20 minute. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie in jumatati apoi se storc. Sosul obtinut prin stoarcere se pune intr-o tava si se asaza portiile de peste cu cate o felie de rosie deasupra. Se introduce tava la cuptor cca 20 minute. Se verifica gustul sosului. Se serveste portia de peste cu sos si verdeata taiata marunt.

Marinată de crap doua retete

Ingrediente:  1 kg crap, 3 linguri ulei, 2 linguri faina, sare, 1 ceasca otet, 1 ceasca apa, 3-4 boabe ienibahar, 2-3 foi dafin, 2 bucati zahar (facultativ), sare.
Mod de preparare: Crapul, curatat si spalat, se taie in bucati, se sareaza si se lasa sa stea astfel 1/2 ora. Se usuca fiecare bucata cu un servet curat, se da prin faina si se prajeste in ulei incins, pe ambele parti, la foc mic. Bucatile de crap rumenite frumos se asaza intr-un castron sau intr-un borcan si se toarna peste ele otetul care a dat citeva clocote impreuna cu apa, sarea, boabele de ienibahar, foile de dafin si zaharul. Cind se toarna peste peste, otetul trebuie sa fie rece. Se serveste dupa 2-3 zile. Daca sosul este prea acru, se adauga putina apa fiarta, sau daca mai trebuie acrit, se mai adauga putin otet fiert si racit.

Ingrediente:  2 kg crap, 1 pahar ulei, 2-3 cepe, usturoi, 1/2 kg roşii, sare, piper, oţet, făină, boia, foi de dafin, ienibahar.
Mod de preparare: Se curăţă peştele, se spală, se taie bucăţi şi se lasă să stea 1/2 oră cu sare. Se zvîntă într-un şervet curat, se tăvăleşte prin făină amestecată cu boia de ardei şi se prăjeşte în ulei încins. Se rade ceapa, se amestecă cu făină şi sare, 1-2 căpăţîni de usturoi tăiat felii, bulion sau roşii, se toarnă deasupra ulei rece şi se înăbuşă, fără să se prăjească, picurînd din timp în timp oţet. Se potriveşte de acru, adăugîndu-se apa necesara, piperul, foile de dafin, ienibaharul şi se lasă să fiarbă bine. După ce a fiert, se adaugă bucăţile de peşte prăjit, lăsîndu-se să mai clocotească. Se serveşte rece, cu felii de lămîie.

Mâncărică de crap

Ingrediente: 800 g peste, 1 kg de rosii, 6 cepe, 150 g ulei, cimbru, 1/2 pahar de vin rosu, sare, piper, 1/2 lingurita zahar, 1 lingura faina.
Mod de preparare: Se curata pestele, se spala, se zvanta intr-un stergar si se taie felii de 1,5 cm grosime. Feliile se dau prin faina si se prajesc in uleiul incins, pana ce se rumenesc frumos. Ceapa curatata, se taie pestisori si se inabusa in uleiul in care s-a rumenit pestele. Cand devine sticloasa, se adauga feliile de peste prajit, o crenguta de cimbru, sare, piper, zahar si rosiile curatate de pielita si taiate bucatele. Se acopera cratita cu un capac si se lasa mancarica sa fiarba incet, pana ce scad rosiile. Se incorporeaza vinul si se mai da in 2-3 clocote. Mancarica de peste se poate servi atat calda, cat si rece.

Crap sicilian

Ingrediente reteta crap sicilian importata din Italia:  1 crap, 2 cepe, usturoi, verdeata tocata, 1 telina, 4 rosii mari, 1 pahar vin alb, 1 ceasca ulei, sare, piper boabe.
Cum se prepara:  Se curata si se spala crapul (fie sicilian dar e bun si cel romanesc), se taie felii si se lasa sa stea cat timp se pregateste sosul. Se curata cepele, se taie pestisori si se pun in ulei fierbinte impreuna cu telina tocata marunt, usturoi dupa dorinta, rosiile decojite si taiate felii subtiri si o ceasca de apa. Amestecul se lasa in ulei sa fiarba acoperit 30 min., apoi se sareaza, se pipereaza si se adauga vinul.In sosul obtinut se pune pestele si se acopera din nou vasul in care se face. Se fierbe 10 min., apoi se scade la cuptor. Se serveste fierbinte, cu verdeata tocata deasupra.

Rasol de crap cu legume si zarzavat

Ingrediente:  1 kg crap, 1 ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, 2-3 boabe piper, 1 foaie dafin, 2 linguri zeama de lamiie, 2 linguri ulei, 2-3 cartofi, sare.
Mod de preparare:  Se curata pestele, se spala, se sareaza si se lasa cu sarea 10-15 minute. In acest timp se pune la fiert zarzavatul curatat cu 1 kg apa, putina sare, piper si foaie de dafin. Se lasa sa fiarba pina cind se moaie zarzavatul, apoi se trage cratita de la foc, se pun cartofii taiati in sferturi, se lasa sa dea 2-3 clocote apoi bucatile de peste. Se lasa sa fiarba la foc incet si acoperit cu capac pina cind pestele si cartofii sint gata. Dupa ce s-a racit, pestele se scoate din cratita asezindu-l in mijlocul unei farfurii de servit, iar in jurul lui se aranjeaza cartofii si zarzavatul fiert. Se amesteca uleiul cu zeama de lamiie si cu 2-3 linguri din zeama in care a fiert pestele, se toarna peste peste si peste legume, apoi se presara cu patrunjel tocat.

Crap pe cartofi si rosii rumenit la cuptor

Ingrediente: 750 g-1 kg peşte (crap), 750 g cartofi, câţiva căţei de usturoi, piper, verdeaţă, 100 ml ulei, 300 g roşii, cimbru, sare.
Cum se preparara:
Se curăţă crapul, se spală, se împarte în porţii. Cartofii se taie rotund ca la musaca şi se fierb pe jumătate; se întinde un strat gros de cartofi rondele într-o tavă unsă cu ulei. Bucăţile de crap se aşază peste cartofi; se presară usturoiul tocat mărunt, verdeaţa, cimbrul. Se acoperă cu felii de roşii sau jumătăţi de roşii opărite şi curăţate de pieliţă. Se toarnă uleiul care a rămas, se dă la cuptor, unde se lasă circa 20-30 de minute. Se serveşte cu salată verde sau castraveciori acri.

Crap marinaresc cu ciuperci si zeama de peste

Pentrui reteta iti trebuie:  1 kg crap, 100 ml ulei, 100 grame de ceapă, 200 ml vin roşu, 300 grame de ciuperci, 1/2 kg arpagic, piper, sare, 1 lingură de făină, 1 lingură de ulei, zeamă de peşte.
Cum gatesti mancarea:  Ceapa tocată foarte mărunt se înmoaie în ulei încins (fără să fumege!), fără să se rumenească. Se pune deasupra peştele tăiat în bucăţi. Se adaugă vinul roşu, piper şi sare. Se unge peştele cu ulei, se acoperă şi se dă la cuptor, lăsându-l să se înăbuşe, având grijă ca să nu se ardă ceapa. Când s-a copt bine peştele, se adaugă ciupercile, care au fost mai întâi călite, arpagicul, de asemenea înăbuşit şi un sos preparat dintr-o lingură de făină prăjită şi rumenită, o lingură de ulei, stins cu zeamă de peşte, atât cât sosul să rămână potrivit de legat. Se dă la cuptor 5 minute. Arpagic înăbuşit se alege arpagic mic, se taie la vârf şi se opăreşte cu apă clocotită. Se lasă să se răcească, se curăţă, se sărează şi se pune într-o cratiţă acoperită, cu puţin ulei şi apă, să fiarbă la foc potrivit.
Se lasă pe foc până când arpagicul se înmoaie şi se rumeneşte puţin (atenţie, să nu scadă complet zeama; se completează cu apă şi se scutură din când în când vasul).

Cum se gateste crapul la protap

Pentru prepararea crapului la proţap aveti nevoie in primul rand de cat mai mult peste. Dupa care va anuntam ca crapul la protap este recomandat sa fie gatit in aer liber, ca si carnea de miel sau porc la protap. Folositi o groapa cu jar, infige-ti o ramura de lemn adecvata greutatii pestelui, inclinata inspre jaratic. Unge crapul cu putin ulei ()de masline preferat) si pe dinauntru si pe dinafara si infige-l cu capul in protap (lemnul) astfel ca partea de jos a lui sa fie la o distanta de 30-40 cm deasupra jarului, sa nu se arda. Se frige incet pina cind se rumeneste peste tot.

Crap la cuptor cu cimbru, rosii, lamaie stropit cu vin

Ingrediente: 1 crap, 2 linguri cu virf de unt, 3-4 rosii, 3 ardei grasi, o lamiie, 6-7 linguri de ulei, 2-3 catei de usturoi, 2 buc. ceapa, patrunjel, sare, piper, cimbru, 1 pahar mic cu vin.
Cum il prepari: 
Se curata si se spala crapul, se taie in bucati potrivite, se pune intr-o tava emailata, se presara cu sare, cimbru, piper, apoi se asterne ceapa taiata felii subtiri, combinata cu felii de rosii si de ardei. Se adauga usturoiul (mujdei), patrunjelul tocat si felii de lamaie fara coaja. Deasupra, se toarna uleiul si vinul. Se da vasul la cuptor, cu foc potrivit, timp de 40-50 de minute. Daca se pune pestele intreg, in interior se presara piper, cimbru si mujdei de usturoi.

Crap la cuptor dupa metoda pescaresca

Ce iti trebuie pentru reteta crap pescaresc: 1 crap marisor, 2 rosii (sau rosii in bulion), cativa catei usturoi si cimbru. Modul de preparare: Crapul cu solzi, se taie pe spate. Se pune cu solzii in jos si i se deschide burta in asa fel ca sa fie plat, intr-o tava unsa cu 1 lingura ulei si putina apa. Se pune sare, piper, usturoi pisat si felii de rosii (fie proaspete fie conservate) si un pic de cimbru. Se lasa la cuptor, descoperit, la foc mediu pentru 45 min. Se lasa in tava pentru 10 min. afara din cuptor. Solzii vor forma o coaja care se desface singura. Se poate servi cald sau rece cu mamaliga, salata, mujdei de usturoi.

Crap in sos de vin la cuptor

Ingredientele necesare retetei:  un crap fara cap, o ceasca de ulei, un pahar vin alb, o lingura bulion, usturoi, sare, piper boabe, 1 lamaie.
Cum se gateste crapul la cuptor in sos de vin: Se curata pestele, se cresteaza in cateva locuri pe spate, se sareaza si se lasa sa stea o jumatate de ora inainte de a se pune in tava. Se prepara un sos din: 1 ceasca apa calda, 1 lingura bulion, usturoi curatat si taiat marunt, vin, sare si piper boabe. Crapul se aseaza intr- o forma, se acopera cu sosul si se introduce la cuptor pentru o ora. Mancarea se serveste calda, stropita cu zeama de lamaie si cu garnitura de cartofi fierti.

Crap la cuptor cu legume si retete de crap la gratar

Ingrediente: 1 crap (circa 1 kg), 2 linguri ulei de masline, 2 morcovi mari taiati marunt, 2 tulpini de telina taiate rondele, 2 lingurite bulion, sare, piper proaspat macinat, 250 ml apa, 1/2 legatura patrunjel verde tocat, o rosie taiata felii subtiri, 1 ceapa potrivita taiata rondele fine.
Cum se prepara mancarea: Se curata carpul, se spala si se sterge pe dinauntru si pe dinafara cu un servet umed. Se incinge uleiul intr-o cratita mijlocie si se calesc morcovii si telina circa 5 minute, amestecand intruna. Se adauga bulionul, apa, sare si piper si se lasa sa fiarba incet, fara capac, aproximativ 5 minute. Se incinge cuptorul la 210 grade C. Se rastoarna legumele intr-o forma termorezistenta, se aseaza pestele peste ele si se acopera cu feliile de rosii (ca tiglele). Deasupra se presara ceapa taiata rondele, se sareaza si se pipereaza. Se da pestele la cuptor si se lasa 30 de minute sa se patrunda (este gata cand carnea se desface usor cu furculita). Se serveste fierbinte. Pestele se da la cuptor chiar inainte de a-l servi. Legumele, in schimb, se pot prepara cu cateva ore mai devreme si se tin la frigider.

Crap calugaresc

Ingrediente 1 kg crap, 50 g ceapă, 50 orez, 1-2 linguri de bulion de roşii, 1 legătură de pătrunjel, ulei. Se gateste astfel:  Se curăţă peştele, se spală, se eviscerează. Ceapa, bine spălată, tocată mărunt, se căleşte în puţin ulei. Când începe să prindă o culoare aurie (focul să nu fie tare!) se adaugă orezul spălat, pătrunjelul tocat mărunt, zeamă de zarzavat sau bulion de peşte aromat, 1 lingură bulion de roşii. Orezul trebuie să fiarbă încet; când este aproape gata, se pune sare, piper, se lasă să se răcească puţin (orezul nu trebuie să fie zemos, ci bine legat). Se umple peştele cu orezul astfel pregătit, se aşază pe varză (acră) călită şi se dă la cuptor, după ce l-am uns bine cu ulei.

Crap cu arpagic

Ingrediente: 1,5 kg peste, 1 kg arpagic, 200 g ulei, 1 lingura faina, 1 pahar mare cu vin, sare, piper, patrunjel verde, usturoi, 1/2 foaie de dafin. Cum se gateste: Se opareste arpagicul curatat, se prajeste in cratita cu ulei, se adauga o lingura buna de faina, se stinge cu un pahar mare de vin, se mai adauga piper, sare, usturoi pisat, ½ foaie de dafin, patrunjel verde mult. Se lasa sa dea citeva clocote, se adauga pestele taiat bucati, se acopera cratita si se fierbe inabusit. Daca sosul este prea scazut si pestele nu este inca patruns, se mai adauga vin.

Crap cu ciuperci

Reteta se compune din: 1 crap, 2-3 cepe albe, 250 g ciuperci, patrunjel verde, sare, piper, 1 foaie de dafin, 1 pahar vin alb,ulei, 1 lamiie, piine. Cum gatim crapul: Se rumeneste ceapa in putin ulei, se adauga ciupercile, sare, piper, foaia de dafin, vinul si putina apa, iar la urma patrunjelul taiat marunt. Se asaza in acestea crapul taiat bucatele dupa ce inainte a fost spalat si curatat. Se da la foc iute sa fiarba, iar cind e gata se serveste la masa. Se garniseste cu felii de piine prajita si felii de lamiie.

Crap cu mentă

Ingrediente 1 crap, 2 morcovi, 2 cepe, boabe de piper, otet, menta, 2 linguri de ulei, sare, piper. Si gateste-l astfel: Pestele se curata de solzi, de aripioare si intestine, se spala, se portioneaza si se sareaza. Morcovii si ceapa se curata, se taie felii si se pun la fiert. Cind s-au inmuiat, se adauga boabele de piper, o lingura de otet si pestele. Se mai lasa la fiert 10 minute, apoi se scurg si se asaza pe platou. Intr-o cana de apa se pune o lingurita de menta tocata si se da intr-un clocot. Dupa ce se raceste, se adauga ulei, otet, sare si piper dupa gust. Acest sos se toarna peste peste.

Crap cu orez

Ingrediente reteta: 2 kg peste, 400 g orez, 100 ml vin, 300 ml ulei, 1 l supa, 100 g unt, 500 g ardei gras, 1 kg rosii, sare, piper.  Ce trebuie sa faci mai departe: Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se spala, se portioneaza, se scurge, se sareaza si se condimenteaza cu piper. Se aseaza intr-o tava unsa cu ulei (se unge si pestele cu ulei), care se introduce la cuptor pentru cca 15 minute. Spre sfirsitul inabusirii se adauga vinul (stropit peste peste). Cind este gata, bine rumenit, se scoate si se mentine la cald. Orezul se alege de corpuri straine, se spala, se scurge. Ardeiul gras se curata, se spala, se taie in felii subtiri si se inabusa in ulei cu adaos de apa. Se adauga orezul in timpul inabusirii. Cind s-a rumenit, se pune la fiert in supa sau in apa, in cantitate de doua ori mai multa decit orezul si se fierbe cca 10 minute. Se adauga rosiile curatate, spalate si taiate in felii si piperul. Cand lichidul a scazut la nivelul orezului se introduce vasul la cuptor pentru cca 15 minute. La sfirsit se adauga untul topit deasupra. Se serveste portia de peste cu garnitura de orez alaturi.

Crap cu roşii şi usturoi

Aveti nevoie de un crap de 1-1,5 kg, sare, ulei, usturoi, roşii, pătrunjei verde. Ce faceti cu pestele: Se curăţă crapul, se spală şi se taie în bucăţi, care se sărează şi se pun într-o tavă unsă cu ulei. Se pune tava la cuptorul încins, ungându-se peştele din când în când cu uleiul din tavă. Când peştele este gata, se scoate din tavă, se aranjează pe platou şi se acoperă cu sosul următor: se căleşte usturoiul (o căpăţână tocată mărunt) în ulei; când începe să se rumenească, se adaugă felii de roşii (4-5 roşii) curăţate de pieliţă şi de seminţe, sare şi piper. Se presară pătrunjel verde tocat şi se lasă să fiarbă încet în cuptor cam 20 de minute. La fel se poate pregăti somnul la cuptor.

Crap cu sos de ceapă

Ai nevoie de: 1 crap mijlociu, 3 cepe mari, 1 ceasca ulei, sare, piper boabe, 2 rosii decojite, o lamaie, 1 pahar vin alb, usturoi. Cum il gatesti: Se curata pestele de solzi, se goleste de intestine, se spala si se sareaza. Se lasa sa stea cu sarea pe el 30 min., timp in care se pregateste sosul. Se taie ceapa pestisori, se asaza pe fundul unei forme impreuna cu putin usturoi tocat marunt, doua rosii bine coapte, decojite si taiate felii subtiri, un pahar de vin alb, jumatate din cantitatea de ulei si putina apa rece. Pestele se cresteaza pe spate, se unge cu ulei, se stropeste cu zeama de la o jumatate de lamaie si se pune peste ceapa. Se introduce forma in cuptorul cald si se lasa pestele la foc potrivit o ora. Se intoarce daca pestele este mai mare si nu s-a fript bine, dar umbland cu atentie, sa nu se rupa. Cand este gata, crapul se scoate pe o farfurie mare si se taie felii. Sosul in care s-a facut se trece prin sita, se mai clocoteste 5 min. cu piper boabe si se rastoarna peste feliile de peste. Se serveste cald, cu garnitura de cartofi fierti, stropiti cu unt cald.
">

Crap cu sos de roşii şi ardei kapia

Ingrediente pentru reteta: 700 g roşii, sare, piper, 1 foaie de dafin, 1 crap de circa 1,5 kg, 1 căpăţână de usturoi, 1/2 legătură pătrunjel verde, 1 kg ardei kapia, 4 linguri ulei de măsline.
Cum se prepara crapul la cuptor: Roşiile tăiate în bucăţele şi curăţate de seminţe se dau în clocot, apoi se trec prin sită şi se condimentează cu sare, piper şi foaia de dafin mărunţită. Peştele se curăţă, se eviscerează, se spală şi se zvântă bine. Se taie în patru bucăţi şi se freacă bine cu sare şi piper. Ardeii se spală, se curăţă de seminţe şi de nervuri şi se taie în fâşii. Se încing într-o tigaie 3 linguri de ulei, se prăjeşte peştele pe ambele părţi, apoi se pune într-o formă de sufleu. Se încinge restul de ulei în tigaie, se adaugă ardeii şi usturoiul zdrobit, se călesc şi se toarnă peste peşte. Se adaugă sosul de roşii şi se presară cu puţin pătrunjel tocat. Se rumeneşte peştele în cuptorul încins circa 20 de minute şi, înainte de a-l servi, se presară cu restul de pătrunjel.

Crap cu sos picant

Ingrediente: 1 crap de 1-1,5 kg, ulei, foi de dafin, tarhon, usturoi, 2-3 linguri de bulion de roşii.
Cum gatim:  Se curăţă de solzi un crap de 1-1,5 kg, se evis-cerează, se spală, se sărează, se stropeşte cu ulei şi se dă la cuptor. Se pune la fiert apă cu foi de dafin, piper, tarhon, usturoi pisat mărunt. După ce a dat câteva clocote, se strecoară şi se toarnă peste bucata de crap din tavă. Se stropeşte peştele mereu; când începe să se înmoaie, se adaugă 2-3 linguri de bulion de roşii. Când s-a rumenit peştele, se scoate din tavă şi se taie în felii nu prea late. Se serveşte cu cartofi pai şi un vin alb sec.

Crap cu sos roşu şi caşcaval

Materia prima necesara: 1 crap de 1 kg, 1 pahar mic cu vin, 1/2 pahar otet de vin indulcit cu putin zahar, 1 pahar mare ulei, 1 kg rosii, 1 pahar smintina, 200 g cascaval, 1 lingura unt proaspat, 1 lingura unt topit, 1 ceapa taiata pestisori, sare, piper, foaie de dafin
Prepararea retetei: Pestele curatat si spalat se lasa 1/2 ora cu sare. Se asaza apoi in tava cu rosiile taiate felii, ceapa taiata pestisori, untul topit si cel proaspat, uleiul, vinul, otetul de vin, sare, piper, foi de dafin, 100g cascaval ras. Se da la cuptor si cind pestele este bine patruns si rumenit se asaza pe farfuria de servit. Deasupra se toarna sosul in care a fiert, strecurat prin sita. Se toarna apoi smintina si restul de cascaval ras. Se mai da la cuptor ½ ora sa se rumeneasca. Se serveste fierbinte cu unt proaspat pe deasupra.

Crap cu sparanghel

Aveti nevoie de 8 felii frumoase de crap, 500 g sparanghel, 60 g unt, 1 lingura de faina, 100 ml smantana, sare, zahar. Dupa ce le aveti faceti in felul urmator:  Feliile de crap sarate se rumenesc in 40 g unt, apoi se asaza intr-un vas termorezistent si se acopera cu urmatorul sos: sparanghelul curatat si taiat in bucati cat degetul se fierbe pana devine moale in apa sarata si indulcita (putin).  Cu untul ramas se pregateste din faina un rantas deschis la culoare, care se stinge cu apa in care a fiert sparanghelul, astfel incat sa se obtina un sos dens. La acesta se adauga smantana, sparanghelul scurs de apa si untul in care s-a prajit pestele. Sosul se repartizeaza pe feliile de peste, apoi vasul se da la cuptor numai pana cand se infierbanta. Se garniseste cu cartofi prajiti.

Crap cu cu usturoi, roşii şi mozzarella

Ingrediente: 1 kg crap, 1 căpăţână usturoi, 150 ml ulei, 100 ml vin alb, 1 linguriţă cimbru tocat mărunt, 150 g roşii, 150 g mozzarella, 200 g ceapă, 200 g morcovi, 200 g ardei gras, 200 ml supă de legume (instant), sare, piper, 150 g orez. Cum il gatiti: Crapul se curăţă, se spală, se taie în bucăţi, se sărează şi se pune într-o tavă, împreună cu 75 ml ulei, vinul, usturoiul pisat şi cimbrul. Se rumeneşte în cuptorul încins, la foc potrivit. Cu puţin timp înainte de a fi gata, se aşază pe fiecare bucată de peşte câte o felie de roşie, iar deasupra, una de mozzarella. Se mai lasă la cuptor până se gratinează brânza. Separat, se prepară un sos din ceapa tăiată peştişori, morcovul dat pe răzătoare şi ardeiul tăiat julien, care se călesc în restul de ulei. Se sting cu supa de legume, se sărează şi se piperează. Se dau câteva clocote şi se serveşte sosul împreună cu peştele şi garnitură de orez fiert. 

Crap cu vin negru

Ingrediente: crap de 1-1,5 kg, ulei, 1/4 I vin negru, piper, cîteva linguri zeamă de roşii sau 1 lingură plină de bulion.  Cum se gateste: Se curăţă crapul (de 1-1,5 kg), se spală şi se taie bucăţi. Se sărează; se ung cu ulei bucăţile de peşte şi se pun în tava unsă cu ulei. Se lasă la cuptor şi, când s-a rumenit peştele, se adaugă 1/4 I vin negru, piper, câteva linguri de zeamă de roşii sau 1 lingură plină de bulion. Se lasă să fiarbă încet; când este gata, se lasă să se răcească în tavă şi se aranjează apoi pe un platou, cu garnitură de ciuperci înăbuşite sau arpagic înăbuşit.  

Crap în foi de dafin stropit cu vin roşu

Ai nevoie de 1 crap de 1,5 kg, 2 pahare vin rosu, 150 g unt, 1 lingura faina, 250 g arpagic, 250 g ciuperci, foi de dafin, cimbru, sare, piper. Si il gatesti astfel:  Se curata pestele, se goleste, se taie de-a lungul sirei spinarii, apoi in felii late de 4 cm. Se sareaza si se lasa sa stea. Se curata arpagicul si se inabusa cu unt pina se rumeneste. Se adauga faina, ciupercile taiate feliute subtiri, vinul, un pahar cu apa, cimbru, piper si foile de dafin. Se acopera feliile de peste cu acest sos si se lasa sa fiarba la foc mic 1 ora. Se scot feliile de peste si se asaza pe o farfurie in piramida. Se pune capul peste piramida, de jur-imprejur cepele de arpagic si ciupercile, iar deasupra se toarna sosul strecurat. Daca crapul are lapti, acestia nu se fierb decit 5 minute. Se poate garnisi cu raci.

Crap la cuptor cu pasta de rosii si ceapa

Ingrediente:  1 kg crap, 3 cepe, o lingura pasta de rosii, 3 linguri ulei, 1 pahar vin alb, 4 catei usturoi, 1 foaie de dafin, citeva boabe de piper, sare.
Mod de preparare: Se curata crapul, se spala, se scurge bine si se sareaza pe deasupra si inauntru, apoi se lasa sa stea cca 15 minute. Ceapa, taiata in felii foarte subtiri, se pune intr-o tava impreuna cu uleiul, pasta de rosii, vinul, sarea, piperul, foaia de dafin si usturoiul. Deasupra se pune pestele intreg, uns cu ulei. Se introduce tava la cuptor. Din cind in cind se stropeste pestele cu zeama din tava. Dupa cca o ora crapul este gata. Se poate servi cald sau rece.

Crap la cuptor cu cartofi si bulion

Alege pestele, crap, ciortan sau ciortocrap (pentru cei care au cunostinte de merceologie) de preferinta, de 1-1,5 kg, 2-3 cepe, cartofi, usturoi, un pahar de vin alb sec, o ceşcuţă de ulei, 2 foi de dafin, boabe de piper, bulion de roşii, ulei, sare.
Pregasteste mancarea  de crap in felul urmator:  curăţă crapul, sărează pe afară şi înăuntru, lasă să stea aşa 1/2 oră. Se taie 2-3 cepe felii subţiri (opărite, apoi trecute prin apă rece); se aşază crapul în tavă, cu burta în jos, sprijinit de cartofi curăţaţi şi tăiaţi bucăţi. Se pun ceapa, un căţel de usturoi, un pahar de vin alb sec, o ceşcuţă de ulei, 2 foi de dafin, boabe de piper, bulion de roşii sau un sos de roşii gros. Se unge bine crapul cu ulei, se dă ia cuptor cam o oră. Se unge din când în când cu sosul din cratiţă. Dacă scade prea tare înainte de a fi peştele gata, se mai pune puţină apă. Se scoate usturoiul înainte de a servi.

Crap la cuptor cu frunze de dafin, sare si piper

Ingrediente:  Un crap de peste 1 kg, 3 cepe, 1 lingură plină cu pastă de roşii, 3 linguri de ulei, 1 pahar cu vin alb, 4 căţei de usturoi, 1 foaie de dafin, câteva boabe de piper, sare.
Cum se gateste: Se curăţă crapul, se spală, se scurge bine, se sărează pe deasupra şi înăuntru, apoi se iasă să stea aproximativ 15 minute. Ceapa, tăiată în felii foarte subţiri, se pune într-o tavă, împreună cu uleiul, pasta de roşii, vinul, sarea, piperul, foaia de dafin şi usturoiul. Deasupra se pune peştele întreg, uns cu ulei. Se introduce tava în cuptor. Din când în când, se stropeşte peştele cu zeama din tavă. După 3/4 oră -1 oră crapul este gata. Se poate servi cald sau rece.

Crap gatit la cuptor cu ciuperci, orez si alte mirodenii


  • Crap umplut cu ciuperci
Ingrediente: 1 crap mare, 200 g ciuperci, verdeaţă tocată, 1 ceaşcă ulei, sare, piper măcinat, o felie pâine, 1 păhărel vin alb, 1 ceapă, 1 ţelină.
Preparare: Se curăţă peştele de solzi, se goleşte de intestine şi se scot cu atenţie oasele de la burtă. Se sărează pe dinăuntru şi pe dinafară. Se lasă să stea aşa până când se pregăteşte umplutura. Se toacă ciupercile şi se pun într-o cratiţă împreună cu uleiul, ceapa tocată mărunt şi ţelina dată prin răzătoare. Se lasă să scadă la foc mic, cu cratiţa acoperită. Când amestecul s-a înmuiat bine, se pune într-o farfurie adâncă şi se amestecă cu miezul de la o felie de pâine înmuiat şi bine frământat, cu verdeaţa tocată, sare şi piper măcinat. Amestecul se omogenizează şi se introduce în burta crapului. Peştele se înconjoară cu o aţă de bumbac, se pune într-o formă şi se introduce la cuptor cu o cană de apă caldă, sare, boabe de piper şi frunze de ţelină. La cuptor se ţine 30 min., la foc potrivit. Se adaugă vinul, se întoarce peştele şi se continuă frigerea încă 30 min. Se scoate forma din cuptor, se lasă să se răcească, apoi se serveşte crapul tăiat felii groase, cu umplutura alături, stropit cu sosul în care s-a făcut. 

  • Crap umplut cu ciuperci şi nucşoară
Ingrediente: 1,5-2 kg crap, 1/2 kg ciuperci, 1/2 kg ceapa rasa, 2 catei usturoi, 1 lingura faina, 250 g unt, citeva bucatele de nucsoara, patrunjel, sare, piper, 1 lingura bulion de rosii.
Preparare: Se curata pestele, se scot intestinele, se spala, se sterge si se sareaza. Ciupercile spalate se taie feliute subtiri si se inabusa in putin unt cu ceapa rasa, usturoi pisat, nucsoara, o lingurita de patrunjel tocat marunt, piper, sare, faina si bulion proaspat. Se umple burta crapului cu acest amestec si se coase. Se asaza pestele intr-o tava, punind restul de unt taiat bucatele si 2-3 linguri de apa si se da la cuptor o ora. Se stropeste din cind in cind pestele cu sosul din tava. Dupa ce s-a copt, se asaza pestele pe o farfurie, se scoate ata, se toarna restul de sos din tava si se serveste fierbinte. 

  • Crap umplut cu ciuperci şi orez
Ingrediente: 1 crap de 1,5 kg, 1 ceaşcă de orez, 200 g ciuperci conservate, 150 ml vin alb sec, 4 cepe, 1 ardei gras, 50 ml ulei, 50 g unt, sare, piper, lămîie.
Prepararea mancarii: Peştele se curăţă de solzi, se eviscerează, se taie capul, se spală şi se sărează. Se lasă să stea o oră la rece. Cepele şi ardeiul tocate mărunt se călesc în ulei încins, apoi se adaugă orezul spălat şi scurs. Se călesc împreună pînă cînd compoziţia prinde culoare, după care se adaugă 200 ml de apă şi se fierbe la foc mic.Separat, ciupercile tocate mărunt se înăbuşă în unt cu sare şi piper. Amestecul se toarnă peste orez. Cu această compoziţie se umple peştele care se stropeşte cu vin şi se introduce în cuptorul încins, pînă se rumeneşte. Se serveşte cald, cu salată de sezon şi cu felii de lămîie.

  • Crap umplut cu verdeaţă
Produse necesare: 1 crap de 1,5 kg, 1 legatura de patrunjel, 1 legatura de marar, 2 cepe mijlocii, 100 ml ulei, sare, piper. Pentru garnitura: 5-6 cartofi, 1 ceapa, 250 g pastai verzi, 2 morcovi, 1 radacina de telina, 1 cutie rosii decojite, sare, piper.
Cum il prepari: Se ia crapul si se curata de solzi, i se scot intestinele si se taie capul si coada. Se spala, iar apoi se lasa sa se scurga. Se unge cu ulei si se freaca cu sare si piper. Se pregateste umplutura din 2 cepe, patrunjel si marar, care se freaca toate cu sare. Se umple apoi crapul si se fixeaza burta cu scobitori pentru a nu se desface la cuptor. Se aseaza in tava unsa cu putin ulei si in care se adauga putina apa si se da la cuptor la foc moderat, avand grija sa stropim crapul din cand in cand cu zeama din tava. Se curata cartofii, morcovii, telina, pastaile, ceapa si se adauga in tava dupa 45 de minute. Se adauga sare, piper si rosiile decojite cu 10 minute inainte de a opri focul. Se serveste cu lamaie si verdeata. 

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *