Cozonac neframantat

Paste & Post  |  0 comentarii

Cozonac neframantat
Ingrediente:
4 oua; 500 g faina; 25g drojdie; 150 g zahar; 250 ml lapte; 1 plic zahar vanilat; coaja de la o lamaie; 175 g unt; sare. Pentru umplutura: 250g zahar; 150 g nuca.
Mod de preparare:
Bate galbenusurile cu doua albusuri si sare. Adauga zaharul dizolvat in lapte, coaja de lamaie, zaharul vanilat si fainaa amestecata cu drojdia. Framanta pana devine un aluat consistent. Pune treptat in aluat untul taiat. Dupa ce s-a incorporat lasa-l la cald ca sa creasca. Albusurile puse deoparte bate-le spuma cu un praf de sare, zahar si nuca macinata. Intinde coca si in mijloc pune umplutura. Ruleaza si asaza cozonacul intr-o forma rotunda unsa cu unt. Lasa sa creasca jumatate de ora, dupa care coace-l la foc potrivit. Nu se deschide cuptorul in timpul coptului.


Cozonac umplut
Ingrediente:
1 kg faina 2 oua intregi 2 galbenusuri 1/2 l lapte 50 g drojdie 150 g unt (sau untdelemn) 200 g zahar tos vanilie coaja de lamaie sare.
Mod de preparare:
Faina si celelalte ingrediente se aduc in bucatarie cu o zi inainte de a se prepara cozonacul pentru a se acomoda cu temperatura. Drojdia im¬preuna cu o lingura de zahar se dizolva intr-o ceasca cu putin lapte caldut. Se adauga doua linguri cu varf de faina si se bate bine amestecul cu o lingura de lemn. Se lasa sa dospeasca aproximativ 30 minute, dupa care se pune peste faina, adaugand apoi pe rand cele doua oua intregi, galbenusurile, zaharul dizolvat in laptele caldut, sarea necesara, vanilia si coaja rasa de lamaie. Aluatul de cozonac trebuie sa fie potrivit de moale. Se incepe framantatul adaugand cate putin unt (untdelemn) pana ce aluatul este gata; se considera ca aluatul este suficient de framantat, atunci cand se ridica la suprafata sa mici basicute si cand se desprinde cu usurinta atat de pe maini cat si de pe vasul in care se framanta. Vasul se acopera cu un servet curat si cu o patura usoara si se lasa la dospit intr-un loc caldut, ferit de curenti reci de aer, timp de 3-4 ore. Se ia o bucata din aluatul de cozonac pregatit normal si pe o planseta presarata cu faina se intinde o foaie de grosimea unui deget. Deasupra se presara nuca macinata amestecata cu zahar, vanilie, coaja de lamaie sau se intinde un strat de marmelada sau mac fiert cu putin lapte cu zahar etc. Se ruleaza si se asaza intr-un vas uns bine cu unt sau untura. Se lasa cozonacul sa creasca in vas, dupa care se unge cu ou si se da la cuptor.

0 Comentarii la articol

Posteaza un comentariu

Campurile marcate sunt obligatorii *